Diskussion:Vampyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Folketro Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Folketro, et forsøg på at koordinere oprettelsen af folketro-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.


Untitled[redigér wikikode]

Den seneste tilføjelse omkring "vampyrmytens" opståen savner jeg kildebelæg for. Det er uhyre svært at finde blot et eneste dokumenteret eksempel på, at en person er blevet levende begravet (som skindød) og endnu sværere at finde et eksempel på, at nogen skulle have gravet en sådan person op efter at have hørt vedkommende. Det er generelt uhyre svært at høre lyde, når folk er begravet 1½ meter nede!--Heelgrasper 2. nov 2005 kl. 13:48 (CET)

Det hører vist til kategorien spekulation, som vi ikke skal beskæftige os med. Jeg fjerner det. --Maitch 2. nov 2005 kl. 13:51 (CET)

Jacul Sigvac[redigér wikikode]

Den nye tilføjelse med Jacul Sigvac har jeg ikke hørt om - google er lidt tavs. Kilder?? Det er også lidt spekulativt formuleret, og hvorfor skulle han have et danskklingende alias?? --Jørgen 22. dec 2006 kl. 06:44 (CET)

Jeg har netop fjernet tilføjelsen - den virker særdeles hjemmestrikket. --Palnatoke 22. dec 2006 kl. 07:41 (CET)

gennemgribende oprydning[redigér wikikode]

Vampyr-opslaget er p.t. noget af et sammensurium af folklore, mytologi, fiktion og ren og skær spekulation. Et ordentligt opslag bør dels fjerne det rent spekulative og dels give en mere systematisk beskrivelse, f.eks. bestående af etymologi, historisk baggrund, beslægtede begreber/fænomener inden for mytologi og folklore, analyse/forklaring, brugen inden for fiktion osv. Med andre ord: Store dele af det eksisterende opslag må ud og andre dele kan overleve i en mere stramt redigeret form baseret på faktuelle informationer. Kommentarer?

Ja, en gennemgribende oprydning ville ikke være af vejen, både hvad angår sprog, opbygning og sepkulationer. --Ktp72 23. feb 2007 kl. 15:02 (CET)
Jeg skrev ovenstående for om, at opslaget er et sammensurium, for snart et år siden. Jeg har nu tilladt mig at omredigere teksten en hel del, så den er mere korrekt. Jeg vil gerne ved lejlighed udbygge artiklen en del. -- Nielskp 23. dec 2007 kl. 09:48 (CET).
Flot arbejde! --Mrknowitall 25. dec 2007, 16:27 (CET)

Tusmørke[redigér wikikode]

Har slettet delen om Tusmørke/Twilight; vampyrerne i de bøger har intet at gøre med de oprindelige vampyrmyter.

Enig. En så detaljeret omtale af Twilight-universet hører hjemme i en selvstændig artikel, ikke her. --Cineclopedia 17. jul 2009, 19:49 (CEST)

Nosferatu er ikke Hollywood[redigér wikikode]

I afsnittet om "Vampyrens adfærd" er der beskrevet, at myten om at sollys dræber vampyrer er en ren Hollywood-myte, der angiveligt stammer fra filmen, Nosferatu.

Men Nosferatu er ikke en Hollywood-film. Det er en tysk stumfilm, der stammer fra perioden, "Den tyske ekspressionisme". Hollywoods storhedstid er først ti år senere.

Jeg har derfor rettet "Hollywood-myte" til "filmmyte".