Diskussion:Xinhai-revolutionen

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kina Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Kina, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Kinarelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Selvom navnet på kinesisk er Xinhai, så er den standard oversættelse vi finder på dansk altså 1911-revolutionen. Molbo 12. jan 2009, 15:24 (CET)

Giver god mening eftersom xinhai jo betyder metal grisens år efter den traditionelle kinesiske kalder baseret på 12 år og 5 elementer. Jeg vil derfor omdøbe artikel. Kinamand 12. jan 2009, 20:59 (CET)
1911-revolutionen kunne jo også være sket i Sønderjylland, meget usigende navn og så flytter man ikke en artikel efter 5 timers "diskussion". --Broadbeer, Thomas 12. jan 2009, 21:29 (CET)
Hej Thomas. Hvis det er almindeligt at kalde det for 1911-revolutionen så er det også det vi skal kalde det uanset om det ikke er så sigende som det kunne være. Jeg har googlet lidt på det og navnet Xinhai-revolutionen se faktisk ud til at være mere brugt end 1911-revolutionen så måske var jeg for hurtig til at flytte artiklen. Man skal være administrator for at flytte artiklen tilbage så jeg kan ikke gøre mere men du kan jo flytte artiklen når du mener diskussionen har varet længe nok :-) Kinamand 12. jan 2009, 21:42 (CET)
Hej Thomas. Jeg opdager lige at du har flyttet artiklen inden jeg skrev ovenstående så din indvending om at vente med at flytte til diskussionen er færdig overholder du ikke selv ;-) Det er dog det problem med dit flytning at du har glemt at flytte diskussionen så kan du ikke lige gøre det også? (kræver administrator) Kinamand 12. jan 2009, 21:51 (CET)
Hej Kinamand, jeg googlede lige hvor stor forskellen er på de to navne. Det giver en meget god pointe med et forhold af 6 til 208. Jeg har dog ikke grebet min første påstand ud af den blå luft, men netop gået og tænkt over hvad den hedder på dansk. Derfor spurgte jeg en professor i kinesisk på Aarhus Universitet om hvad der er standard oversættelsen. Han sagde at det var 1911-Revolutionen. Herefter har jeg så lånt nogle bøger på dansk og der er den også blevet omtalt som 1911-Revolutionen. Hvorfor den lige pludselig skifter til Xinhai-Revolutionen, det er mig ret ubegribeligt. Selv det engelske Wiki opslag kalder den for Xinhai-Revolution, men alle de ordbøger jeg har liggende oversætter den med 1911-Revolution. Måske er det en sproglig udvikling. I hvert fald vil jeg sige at nu er der et godt kompromis med begge dele. Det er i øvrigt kun fransk og bahasi melayu, der oversætter den med 1911-Revolutionen. Men kan vi komme til en konklusion? Selv er jeg ikke så meget for at gøre det. Mit bedste argument er at trykt faglitteratur til i hvert fald slutningen af 1980'erne (har ikke noget nyere) kalder den 1911-Revolutionen.--Molbo 14. jan 2009, 13:18 (CET)
Hej Molbo. Problemet er at det kræver en administrator for at flytte artiklen og medmindre du kan henvise til nogle nyere danske bøger om Kinas historie der siger 1911-revolutionen så tror jeg ikke nogen administrator gider bruge tid på at flytte artiklen. Det vil helt sikkert være mere nyttigt at udvide indholdet af artiklen i stedet for at bruge tid på at diskuteret om navnet er xinhai-revolutionen eller 1911-revolutionen. Kinamand 14. jan 2009, 16:39 (CET)
Google-battle --Broadbeer, Thomas 14. jan 2009, 17:03 (CET)