FC Dynamo Moskva

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Dynamo Moskva)
Gå til: navigation, søg
Dynamo
Klubdetaljer
Fulde navn Dynamo
Kælenavn(e) бело-голубые ("De Blå-hvide")
Мусор ("Affald"; slang for politi).
Grundlagt 1923
Hjemmebane Dynamo Stadion
(kapacitet: 36000)
Formand Dmitrij Ivanov
Cheftræner Andrej Kobelev
Liga  Russisk Premier League
(Российская Футбольная Премьер-Лига)
Liga 2008 3. plads
Spilledragter
Spilledragt
Kit body whitehorizontal.png
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Hjemmebane
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Udebane


Dynamo Moskva (Russisk: Футбольный Клуб Динамо Москва) er en russisk fodboldklub, der hører hjemme i Moskva. Dynamo Moskva er en af de ældste og mest traditionsrige klubber i Rusland. Dynamo-sportsforbundet blev dannet i 1923 på forordning af den berygtede Feliks Dzerzjinskij, grundlægger af NKVD. Holdene under Dynamo-sportsforbundet (feks. også Dinamo Kijev, Tbilisi, Minsk, Dresden, Sofia osv) blev således affilieret med politiet og efterretningstjenesten. Dynamo Moskva bliver af samme grund ofte hånet af modstandernes fans og bliver kaldt "Affald", som er slang for politiet i Rusland.

Med NKVD/KGB i ryggen blev Dynamo Moskva hurtigt klart det stærkeste fodboldhold i Sovjetunionen. I takt med at fodbold op igennem 30erne blev stadig mere populært, blev klubben hurtigt et prestigeprojekt for diverse chefer for NKVD. Til de vigtigste kampe sad chefen for NKVD altid i loungen og holdt hof. Især var Lavrentij Pavlovitj Berija, som selv havde været en habil spiller i sin ungdom, en stor fan af klubben.

I 30erne, 40erne og især i 50erne var Dynamo, sammen med Spartak og CSKA Moskva, det stærkese hold i Sovjetunionen, men siden er det gået stærkt ned ad bakke. Dynamo vandt således sit sidste mesterskab helt tilbage i 1976 og sin sidste pokalturnering i 1984. Siden tilbragte klubben en mere eller mindre anonym tilværelse, indtil en af Ruslands rigeste mænd, Aleksej Fedorytjev, overtog klubben. Aleksej Fedorytjev spillede som ung i klubben og var meget opsat på at genskabe klubbens fordums styrke. Aleksej Fedorytjevs engagement i klubben afstedkom nogle opsigtsvækkende indkøb til den efterhånden lille Moskva-klub. Således spenderede man hele 20 millioner Euro på de portugisiske landsholdspillere Maniche og Costinha, ligesom mange andre internationale stjerner, som feks. Derlei, er blevet indkøbt. Selvom Aleksej Fedorytjev eftersigende på to år har brugt mere end 500 millioner danske kroner på klubben, har klubbens resultater været særdeles skuffende.

Links[redigér | redigér wikikode]

Dynamo Moskvas officielle hjemmeside

Kilder[redigér | redigér wikikode]