Einstürzende Neubauten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Einstürzende Neubauten
Einstürzende Neubauten under koncert i Porto, 2008
Information
Oprindelse Vestberlin, Tyskland
Genre
Aktive år 1980 - i dag
Pladeselskab Zickzack Records Rediger på Wikidata
Medlemmer Blixa Bargeld
Mark Chung
F.M. Einheit
Alexander Hacke
N.U. Unruh
Eksterne henvisninger
neubauten.org/
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Einstürzende Neubauten (dansk: Nedstyrtende Nybyggeri) er en tysk eksperimenterende musikgruppe, der blev dannet i Vestberlin i 1980. Gruppen består i dag af de oprindelige medlemmer Blixa Bargeld (vokal, guitar og keyboard) og N.U. Unruh (forskellige hjemmelavende instrumenter, percussion, vokal), Alexander Hacke (bas, vokal) samt Jochen Arbeit (guitar, vokal) og Rudolf Moser (hjemmelavende instrumenter, percussion, vokal), som blev en del af gruppen i 1997.

Gruppen er kendt for deres brug af hjemmelavede instrumenter, der ofte er fremstillet af metalskrot og byggematerialer, samt brug af støj i kombination med traditionelle musikinstrumenter. Gruppens tidlige udgivelser var kompromisløse og rå med Bargelds ekspressive vokal, der lå på toppen af en bund af skramlende og raslende percussion på metal. Gruppens senere udgivelser var mindre kompromisløse og mere konventionelle, men stadig med mange uortodokse elementer.

Ved en optræden i Ungdomshuset i København i de tidligere 80'ere benyttede gruppen et slagbor til at nedbryde dele af balkonen.[1]

Gruppens historie[redigér | rediger kildetekst]

Einstürzende Neubauten startede nedrivningen af den officielle kunstverden i 1980, hvor de to performere Blixa Bargeld og N.U. Unruh gik sammen og lavede forskellige happenings rundt omkring i Vestberlin. Første gang man hørte noget musikalsk fra Einstürzende Neubauten var i 1981, hvor EP'en Schwarz udkom og for første gang præsenterede gruppens larmende avantgarde-rock.

Efter nogle medlemsskift udgav Einstürzende Neubauten i 1983 det banebrydende album Zeichnungen des Patienten O.T.. Pladen blev et hit i undergrundsmiljøet, og gruppens støj-saboterende brug af trykluftpistoler, kæderaslen og betonaffald sendte gruppen på turne med australske The Birthday Party, hvilket for første gang skaffede gruppen et publikum udenfor Tysklands grænser.

I slutningen af 80'erne udsendte gruppen en række roste album, hvor det stadigvæk var blandingen af en konfronterende tinnitus-lyd og sangeren Blixa Bargelds dekadente tale, der var gruppens særkende.

Jo ældre gruppen blev, jo mindre larmende blev de. Denne ændring resulterede dog ikke i en kvalitetsnedgang hos gruppen, der på deres to seneste album, Silence is Sexy og Perpetuum Mobile, har forstået at lægge sig mellem maskinparkens brummen og en drømmende melankolsk skønhed.[2]

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Album[redigér | rediger kildetekst]

EP[redigér | rediger kildetekst]

  • Thirsty Animal, (Einstürzende Neubauten & Lydia Lunch), (1982)
  • Interim (1993)
  • Malediction (1993)
  • Total Eclipse of the Sun (1999)

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Einstürzende Neubauten i Ungdomshuset med kangohammer".{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
  2. ^ "Einstürzende Neubauten – dr.dk/Musik/Arkiv/Leksikon". Arkiveret fra originalen 5. marts 2016. Hentet 28. oktober 2009.
Wikimedia Commons har medier relateret til: