Varmeveksler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra El-radiator)
Bagsidepladen og bagpladen indeni køleskabet og fryseren er begge varmevekslere. Den indre varmeveksler suger varme ud af køleskabet, og den ydre varmeveksler afleverer varme til den omgivende luft.
En spiralformet modstrømsvarmeveksler.
(1 højre) Varmt medium ledes ind.
(1 venstre) Det kølede tidligere varme medium ledes ud.
(2 venstre) Koldt medium ledes ind.
(2 højre) Det varmede tidligere kolde medium ledes ud.

En varmeveksler er en komponent som er designet til effektivt at overføre varme fra et medium til et andet, separeret af en plade/væg så de to medier ikke kan komme i direkte kontakt og dermed ikke kan blandes. [1]

Radiator[redigér | rediger kildetekst]

En radiator er en varmevekslertype som hovedsageligt afhænder sin varme (udstråling) eller optager varme (indstråling) via varmestråling, men i praksis afhænder mange praktiske radiatorer varmen via konvektion. Eksempler: solvarmepanel, til dels en traditionel husradiator. I praksis er radiatorer en varmevekslertype som "blot" får tilført/fraført varme via væske. Eksempler: solvarmepanel og en traditionel husradiator.

Konvektor[redigér | rediger kildetekst]

En konvektor er en varmevekslertype som hovedsageligt afhænder sin varme eller optager varme via konvektion. Gas eller væskestrømmene kan enten selv forårsage strøm via Arkimedes princip – eller via pumper. I praksis er konvektorer en varmekilde (f.eks. gasblus), som ikke "blottes".

  • F.eks. får en traditionel husradiator pumpet varmt vand ind foroven og ud kommer afkølet vand i bunden. Kold luft "står" om husradiatoren og opvarmes, under opadgående passage, af husradiatoren. Jo højere luften kommer op og mellem varmelamellerne – jo varmere luft. Jo varmere luft – jo mindre massefylde. Jo mindre relativ massefylde jo større opdrift i forhold til den koldere luft længere væk fra radiatoren. Alt i alt fungerer en husradiator hovedsageligt som en modstrømsvarmeveksler.

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Varmevekslere anvendes bl.a. til rumopvarmning, køling, air conditioning, kraftvarmeværker, kemisk industri, olieindustri, raffinaderier, skibsfart (varmeveksler til turboladerdieselmotorer) og naturgas processering.

Et almindelig eksempel er varmeveksleren i bilens køler, som gennemstrømmes af bilmotorens varme kølemiddel, som overfører varmen til kølerens passerende luft.

Et andet eksempel på en varmeveksler er en termodynamisk kondensator.

Varmeveksler bruges meget i industrielle formål for at opnå en større miljøvenlighed og for at være mest muligt energiøkonomiske med produktionen. En industriel varmeveksler muliggør udveksling af varmeenergi mellem materialer. Varmevekslere har utrolig mange anvendelsesmuligheder, men anvendes ofte i industrien til temperaturregulering af industrielle systemer.[2]

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Sadik Kakaç and Hongtan Liu (2002). Heat Exchangers: Selection, Rating and Thermal Design (2 udgave). CRC Press. ISBN 0-8493-0902-6.
  2. ^ Perry, Robert H.; Green, Don W. (1984). Perry's Chemical Engineers' Handbook (6 udgave). McGraw-Hill. ISBN 978-0-07-049479-4.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Søsterprojekter med yderligere information: