Pumpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pumper bruges bl.a. i lufthavne, hvor de bruges til at pumpe brændstof fra underjordiske tanke, og op i flyene. Her er pumpen monteret på en bil.

En pumpe er en mekanisk anordning til at flytte varme, væske eller gasser (f.eks. luft) med. De tidligste pumper blev beskrevet af Arkimedes omkring 300 f.Kr. – f.eks. Arkimedes skrue.

En pumpe fra den mekaniske drivaksel eller stempeldriver er en mekanisk energitransformator som omsætter fra mekanisk energi til mekanisk energi (væskestrøm, gasstrøm) og udfører i så fald en energioverførsel.

Eksempler[redigér | redigér wikikode]

Eksempler på pumpetyper: stempelpumpe, stempelmembranpumpe, membranpumpe, rotorpumpe, centrifugalpumpe, tandhjulspumpe, excentersnekkepumper, peristaltiske pumpe og slangepumpe.

Eksempler på pumpeanvendelser: vakuumpumpe, dykpumpe, luftpumpe, oliepumpe, benzinpumpe, doseringspumpe, cirkulationspumpe, kemipumpe og vandpumpe.

En centrifugalpumpe består sædvandligvis af: rotor, aksel, motor, pakning og leje (kugleleje, bronzeleje eller rulleleje)

Excentersnekkepumpe[redigér | redigér wikikode]

En excentersnekkepumpe har en excentrisk, enkeltsnoet rotor der roterer i en dobbeltsnoet stator. Herved opnås et jævnt flow helt uden pulsation. Pumpen er selvansugende og kan håndtere medier af både lav og høj viskositet, samt medier med indhold af større partikler.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ hansbuch.dk om excentersnekkepumper.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: