Spring til indhold

Pumpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Pumper bruges bl.a. i lufthavne, hvor de bruges til at pumpe brændstof fra underjordiske tanke, og op i flyene. Her er pumpen monteret på en bil.

En pumpe er en mekanisk anordning til at flytte varme, væske eller gasser (f.eks. luft) med. De tidligste pumper blev beskrevet af Arkimedes omkring 300 f.Kr. – f.eks. Arkimedes skrue.

En pumpe fra den mekaniske drivaksel eller stempeldriver er en mekanisk energitransformator som omsætter fra mekanisk energi til mekanisk energi (væskestrøm, gasstrøm) og udfører i så fald en energioverførsel.

I biologien er en pumpe en molekylær anordning til at flytte molekyler med, se bl.a. Natrium-kalium-pumpen og Ionpumpe.

Eksempler[redigér | rediger kildetekst]

Eksempler på pumpetyper: stempelpumpe, stempelmembranpumpe, membranpumpe, rotorpumpe, centrifugalpumpe, tandhjulspumpe, excentersnekkepumper, peristaltiske pumpe, lobepumpe og slangepumpe.

Eksempler på pumpeanvendelser: vakuumpumpe, dykpumpe, luftpumpe, oliepumpe, benzinpumpe, doseringspumpe, cirkulationspumpe, kemipumpe og vandpumpe.

En centrifugalpumpe består sædvandligvis af: rotor, aksel, motor, pakning og leje (kugleleje, bronzeleje eller rulleleje)

Excentersnekkepumpe[redigér | rediger kildetekst]

En excentersnekkepumpe har en excentrisk, enkeltsnoet rotor der roterer i en dobbeltsnoet stator. Herved opnås et jævnt flow helt uden pulsation. Pumpen er selvansugende og kan håndtere medier af både lav og høj viskositet, samt medier med indhold af større partikler.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ hansbuch.dk Arkiveret 4. marts 2016 hos Wayback Machine om excentersnekkepumper.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Søsterprojekter med yderligere information: