Emanuel Larsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Carl Frederik Emanuel Larsen (15. september 1823 i København24. september 1859 København) var en dansk maler.

Emanuel Larsen søn af fuldmægtig. Lars Hansen Larsen (1796 – 1824) og Louise Christine født Weinreich, som overlevede sønnen; han var fætter til blomstermaler Carl Vilhelm Balsgaard. Larsen blev efter sin konfirmation sat i malerlære, men fik ved at besøge Akademiet (1839-45) lyst til at være sømaler og søgte vejledning hos C.W. Eckersberg og Frederik Theodor Kloss. Allerede 1845 udstillede han Morgen ved Sjællands Kyst, der blev købt til Den Kongelige Malerisamling, samt et søstykke. Samme år. fik han tilladelse til at deltage i en sørejse til Færøerne og Island med et orlogsskib. Den neuhausenske pengepræmie vandt han 1851 for Udsigt fra Langelinje til Toldboden, og samme år fik han Akademiets rejseunderstøttelse, som han dog først benyttede 1852-54. Han tilbragte en stor del af rejsen ved Middelhavet, og af sine efter studier fra rejsen udførte billeder solgte han (1854) Aften ved Middelhavet og Havnen ved Nieuwediep i Nordholland til Den Kongelige Malerisamling. Året efter ønskede han at blive agreeret ved Akademiet, men tog dog sit andragende tilbage, og da han gentog det i 1857, nægtedes agreation ham. Imidlertid havde han i 1856 solgt sit største og modneste arbejde, Linjeskibet Valdemar krydser Sundet ind i en frisk Bramsejlskuling, til Den Kongelige Malerisamling. Kunstneren var i en tilsyneladende rask fremskridende udvikling, hvorunder han vel ikke altid var tilstrækkelig herre over sine midler til at bringe fuld harmoni i sine arbejder, men de interesserede ved frisk og levende behandling af enkelthederne og viste, at han var i besiddelse af blik for malerisk virkning og lyst til større og friere opgaver end dem, hans lærere havde vovet sig til. Han havde også lagt sig efter radering, men midt under hans virksomhed bortrev døden ham efter en kort sygdom 24. september 1859. Larsen var ugift.


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 10. bind, side 74, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.


Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Emanuel LarsenKunstindeks Danmark/Weilbachs Kunstnerleksikon

Vista-kdmconfig.png Artiklen om personen Emanuel Larsen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.