Embedslæge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En embedslæge er en læge, der har gennemgået et kursus i samfundsmedicin og normalt er de speciallæger i samfundsmedicin. De følger med i befolkningens sundhedstilstand og er uafhængige af de kommunale og regionale myndigheder. De yder rådgivning på forskellige områder såsom sundhed, social- og miljømedicin til diverse forskellige offentlige myndigheder.

De hører organisatorisk under Styrelsen for Patientsikkerhed[1]

I Danmark er der tre embedslæger i henholdsvis Randers (Nord), Kolding (Syd) og København (Øst)[2]. De har et døgnbemandet beredskab, som forskellige myndigheder kan kontakte, når de har brug for det.

Embedslægerne har til opgave at hjælpe relevante myndigheder med at fremme befolkningens sundhed såsom at rådgive politiet, føre tilsyn med sundhedpersonalet ifm. f.eks. misbrug af alkohol og forhold til afhængighedsskabende lægemidler. Siden 2002 har embedslægen desuden ført tilsyn med plejehjem m.v. Embedslægerne arbejder også med forebyggelse samt standsning af spredningen af smitsomme sygdomme.

Der findes en lignende funktion på Færøerne, som kaldes Landslægen (Landslæknin). Denne er en dansk institution under Sundhedsministeriet, som organisatorisk hører under Styrelsen for Patientsikkerhed[2]. Landslægen følger dog færøsk lovgivning og har andre opgaver, som de danske embedslæger ikke har, og nogle af opgaverne som de danske embedslæger har, har landslægen ikke, som f.eks. plejehjemstilsyn. Der findes også en embedslægeinstitution i Grønland.

Embedslægerne er organiseret i Overlæger i Staten, der har Anders Fomsgaard som formand.[3]

Embedslægefunktionen blev nedlagt ved lov den 1. juli 2016. Personer, der tidligere havde titlen embedslæge hedder nu overlæger. Styrelsen for Patientsikkerhed har derfor i 2016 omdøbt tre enheder i styrelsen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Styrelsen for Patientsikkerhed (2016-01-07). Om os. Hentet 2016-01-20. 
  2. ^ a b Styrelsen for patientsikkerhed (2016-01-07). Embedslægeinstitutionerne og landslægen på færøerne. 
  3. ^ Overlæger i Staten. Lægeforeningen.