Erdős-tal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Udgiver Alice et skrift sammen med Paul Erdös og et andet med Bob, men Bob aldrig noget med Paul Erdös selv, får Bob et Erdös-tal på 2, da han er to trin væk fra Erdös.

Erdös-tallet, som ærer den afdøde ungarske matematiker Paul Erdös, der samarbejdede med flere mennesker end nogen anden matematiker i historien, udtrykker "samarbejdsafstanden" i relation til matematiske afhandlinger mellem en skribent og Paul Erdös selv.

For at få tildelt et Erdös-tal må en forfatter udgive en matematisk afhandling sammen med en forfatter, som har et endeligt Erdös-tal. Paul Erdös er den eneste person, som har et Erdös-tal på 0. Hvis det laveste Erdös-tal for en skribent, man udgiver noget sammen med, er k, får man som medskribent Erdös-tallet k+1.

Erdös skrev omkring 1.500 matematiske afhandlinger i sin levetid, de fleste i fællesskab med andre. Han havde 511 direkte medskribenter[1], som derfor har Erdös-tallet 1. De, som har samarbejdet med disse (men ikke med Erdös selv) har et Erdös-tal på 2 (og udgør 8.162 mennesker pr. 2007). De, som har samarbejdet med folk, som har et Erdös-tal på 2 (men ikke med Erdös selv eller med nogen med et Erdös-tal på 1), har et Erdös-tal på 3 osv. Personer uden en sådan kæde, som forbinder dem til Erdös, har et uendeligt (∞) (eller udefineret) Erdös-tal.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Erdős Number Project". Arkiveret fra originalen 2. november 2007. Hentet 19. november 2007.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]