Erykah Badu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Erykah Badu
Erykah Badu 2005
Information
Født 26. februar 1971 (53 år) Rediger på Wikidata
Dallas, Texas, USA Rediger på Wikidata
Oprindelse Dallas, Texas, U.S.A.
Genre Pop
Aktive år 1997 -
Eksterne henvisninger
erykahbadu.com

Erykah Badu (født 26. februar 1971 som Erika Abi Wright) er en afrikansk-amerikansk soulsangerinde og sangskriver, der tilbragte sine tidlige 20'er som kunstlærer og halvtidssangerinde i hjembyen Dallas. I 1994 varmede hun op for åndsfællen D'Angelo, hvilket imponerede hans manager Kedar Massenburg, der hookede de to op sammen på Marvey Gaye/Tammi Terrell cover-duetten 'Precious Love'.

Samarbejdet med Massenburg fortsatte og resulterede i 1997 i debutalbummet 'Baduizm', der med dets jazzede og bastunge numre satte nye standarder for den moderne r-n-b. Især singlen 'On & On' skabte furore i det afrocentriske miljø og var stærkt medvirkende til at 'Baduizm' lagde sig i toppen af forskellige r-n-b-hitlister.

Efter at have udsendt et live-album samme år som 'Baduizm' gik Erykah i gang med arbejdet på den svære to'er, der skulle forsøge at leve op til mesterlige debut. Projektet lykkedes i store træk med albummet 'Mama's Gun' fra 2000, der bl.a. indeholdt den smukke duet 'In Love With You' med Stephen Marley samt den Isaac Hayes-samplende hitsingle 'Bag Lady'.

I 2003 udsendte Erykah Badu sit seneste album 'Worldwide Underground', der præsenterede en mere rockket og psykedelisk udgave af sangerens vidtfavnende talent. Albummet var dog også præget af Badus karakteristiske hiphop-henvisninger, hvilket blev understreget af gæsteoptrædener af Queen Latifah, Dead prez og Erykah Badus kæreste Common.[1]

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Albums[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Erykah Badu – dr.dk/Musik/Arkiv/Leksikon". Arkiveret fra originalen 5. marts 2016. Hentet 26. oktober 2009.