Fasti

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 9. mar. 2013, 16:13 af Addbot (diskussion | bidrag) Addbot (diskussion | bidrag) (Bot: Migrerer 9 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q1236466)

Fasti (romersk kalender)

Fasti, betegnelse for romersk kalender, først offentliggjort 305 f. Kr. af Gnaeus Flavius, skriver hos  Appius Claudius Caecus.

Fas eller jus sacrum betegnede i Romerretten de hellige retshandlinger, dvs de retshandlinger, der havde med guderne at gøre.

Nefas betegnede de profane retshandlinger, dvs. de retshandlinger, der ikke vedrørte det guddommelige.

Fasti havde form af en almanak med oversigt over, hvilke dage der var dies fasti, hvor de hellige retshandlinger fandt sted, og hvilke dage der var dies nefasti, hvor profane retshandlinger kunne forrettes uden at krænke guderne.

Artiklerne "Fas" og "Fasti" i den tyske Wikipedia har været væsentlige kilder til ovenstående.

For forståelsen er det vigtigt at holde sig for øje, at religion og jura historisk har samme udspring. Se også afsnittet om "Religiøse fester" i artiklen om "Romersk religion" Romersk religion#Religi.C3.B8se fester


Fasti (digterværk af Ovid)

Fasti er også betegnelsen for Ovids digteriske fremstilling af den romerske kalenders dies fasti med mytologiske forklaringer på om, hvorfor de forskellige dage hedder, som de gør, og hvorfor man på netop denne dag skal overholde forskellige ritualer. OvidsFasti kan læses som en kilde til forståelse af det romerske år.

Ovid påbegyndte arbejdet med den metriske fremstillng af Fasti i år 2 e. Kr. Arbejdet blev imidlertid brat afbrudt i år 8, da Ovid blev landsforvist til Tomis, den nuværende Constanţa ved den rumænske Sortehavskyst, hvor han døde år 17 eller 18 e. Kr. Ved udvisningen fra Rom var Ovid nået til og med 30. juni, og værket blev aldrig fuldført.