Fedafjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Koordinater: 58°12′22.226″N 6°41′26.426″E / 58.20617389°N 6.69067389°Ø / 58.20617389; 6.69067389

Fedafjorden set fra øst ved Orresteinen i Feda
Foto: C. Hill (2010)
Fedafjorden Bro

Fedafjorden er en fjord i Flekkefjord, Farsund og Kvinesdal kommuner i Vest-Agder fylke i Norge. Den er en fortsættelse af Listafjorden og har indløb ved «Stolen», nordøst for Andabeløy. Fjorden strækker sig 15 kilometer ind til Øye, hvor floden Kvina munder ud. Fjordløbet er ret lige – man kan se hele fjordstrækningen til Lista Fyr fra udsigtspunktet over og øst for Liknes

Lige efter indløbet går Stolsfjorden mod nordvest på øst- og nordsiden af Andabeløya. Den fortsætter som Lafjord mod nordvest ind til Flekkefjord og videre herfra som Grisefjorden. Stolsfjorden har navn efter en karakteristisk bjergformation som er ved skellet mellem fjordene og ligger mod nord.

De yderste dele af Fedafjorden danner grænse mellem Farsund og Flekkefjord, mens grænserne til både Farsund, Flekkefjord og Kvinesdal møder hinanden hvor Fedafjorden fortsætter mod øst efter indløpet til Stolsfjorden. Grænsen mellem Farsund og Kvinesdal følger midten af fjorden omkring en kilometer indover før resten af fjorden bliver helt i Kvinesdal kommune.

Fjorden er typisk V-formet, med relativt bratte sider og næsten alle gårdene liggende oppe i smådale mellem bjergknoldene. Alle har sti eller vejforbindelse til småbrug ved fjorden. Sagefossen kraftværk ligger ved fjorden på vestsiden ca. to kilometer inde fra Stolen.

Et godt stykke inde i fjorden ligger byen Feda, som fjorden er opkaldt efter, på vestsiden. Herfra gik Europavej E39 ind til bunden af fjorden ved Øye. Her ligger havneområdet Leirvika. På den anden side af fjorden går Riksvei 465 mellom Liknes og Farsund. I august 2006 åbnede den 566 meter lange Fedafjorden Bro, som går over fjorden og danner en del av det nye vejprojekt på E39 mellem Flekkefjord og Lyngdal. Hvor broen krydser, ligger skibsværftet Simek, mens Lervika inderst var modtagested og oplag for tømmer som bled flådet ned og savet op til papirmasseproduktion.