Tyskertøs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Feltmadras)
Gå til: navigation, søg
Frihedskæmpere fører under mængdens jublende tilslutning en tyskertøs til hovedkvarteret. Ryesgade, Aarhus. D. 5 Maj 1945

Tyskertøs også kaldet tyskerpige, feltmadras, tyskerluder, syfilishoppe og meget andet er et nedsættende navn givet til de piger i Danmark og Norge, der under 2. verdenskrig indgik i forhold med soldater fra de tyske besættelsestropper. Pigerne var ofte voldsomt hadet af andre danskere, som anså dem for forrædere og kollaboratører, og af modstandsbevægelsen som i deres illegale blade angreb dem på lige fod med værnemagere og stikkere – ofte ved navns nævnelse.

Det anslås, at der var omkring 50.000 tyskerpiger i Danmark[1]. Nogle helt ned i 12-års alderen. Mindst 5.500 børn blev født som resultat af disse forhold. Børnene blev stemplet som horeunger eller tyskerunger. Efter besættelsen blev hundredvis af pigerne interneret og i mere eller mindre grad offentligt ydmyget – ofte i form af offentlig udstilling og/eller ved at blive klædt nøgne og få klippet håret af. Fænomenet gik igen i de fleste af de tidligere besatte europæiske lande. Efter krigen blev den almindelige holdning ofte at pigerne var grimme, mindre begavede og løsagtige og halvprostituerede.

Efter krigen blev omkring 300 såkaldte tyskerpiger dømt i retsopgøret for angiveri, kvinder der sympatiserede med nazismen blev ligesom mandlige nazister efter krigen interneret[2].

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Notater[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Fiktion

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foredrag[redigér | redigér wikikode]