Tyskertøs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Feltmadras)
Gå til: navigation, søg
Frihedskæmpere fører under mængdens jublende tilslutning en tyskertøs til hovedkvarteret. Ryesgade, Aarhus. D. 5 Maj 1945

Tyskertøs (også kaldt tyskerpige, feltmadras, tyskerluder, syfilishoppe) er en nedsættende betegnelse givet til de piger i Danmark og Norge, der under 2. verdenskrig indgik i forhold med soldater fra de tyske besættelsestropper. Pigerne var ofte voldsomt hadet af andre danskere, som anså dem for forrædere, kollaboratører, og modstandere af modstandsbevægelsen, som i deres illegale aviser angreb dem på lige fod med værnemagere og stikkere – ofte ved navns- og adressenævnelse. Omkring 300 såkaldte tyskerpiger blev dømt i retsopgøret for angiveri som var det at give en myndighed besked om at nogen har begået en forbudt handling.

På trods af offentlighedens holdning gjorde hverken den tyske eller danske stat, den intime omgang mellem de danske piger og de tyske soldater, ulovligt.

En procentdel af den danske befolkning ville have pigerne henrettet, en femtedel ville have dem fængslet, men størstedelen mente at de skulle afmærkes som jøderne.

Det anslås, at der var mellem 40.000 - 60.000 tyskerpiger i Danmark[1]. Ca. 5.500 registrerede børn blev født som resultat af disse forhold, men det anslås uofficielt at der var omkring 12.000, hvor af mange blev adopteret af danske familier. Børnene blev udpeget som horeunger eller tyskerunger.

Efter besættelsen blev pigerne chikaneret og offentligt ydmyget – ofte i form af offentlig udstilling, ved at blive klædt af og få klippet håret af. Fænomenet gik igen i de fleste tidligere besatte europæiske lande. Den almindelige holdning var ofte at pigerne var grimme, mindre begavede, løsagtige og halv prostituerede. Kvinder der sympatiserede med nazismen, blev ligesom mandlige nazister efter krigen, chikaneret[2].

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Notater[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Fiktion

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foredrag[redigér | redigér wikikode]