Femunden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Femunden
Femunden
Femunden
Overblik
Land Norge
Kommuner Engerdal, Os (Innlandet); Røros (Trøndelag)
Tilløb Røa
Afløb Glöta → Trysilelven
Overfladeareal 203,52 km²
Maks. dybde 132
Vandvolumen 600 (mio. m³)
Vandspejlskote 662 moh.
Oversigtskort

Femunden er den tredje største sø i Norge. Den ligger hovedsagelig i Engerdal kommune i Innlandet fylke. Den nordlige del af søen ligger i Røros kommune i Trøndelag fylke. Femunden har et areal på 203,3 km², ligger 662 moh. og er 132 meter dyb.

Femunden

De to største tilløb til søen er Tufsinga i vest og Røa i nordøst. Deltaet Tufsinga danner ved udløpet i Femunden er egenartet og en verdifuld naturbiotop, og i 1981 blev Tufsingdeltaet naturreservat oprettet. Elven Røa kommer fra Rogen, en på grænsen mellem Norge og Sverige, og den løber gennem Femundsmarka nationalpark.[1]

Femunden har to afløb. Gløta i sydvest er størst og løber ud i søen Isteren. Vassdraget kaldes lenger nedad først Femundselva og derefter Trysilelva inden vannet når frem til Värmland i Sverige og elven skifter navn til Klarälven. Femunden har også et mindre afløb i nord mod Feragen og Håelva i Sør-Trøndelag, som er et tilløb til Glomma.

I søen findes ørred og en god bestand af sik (Coregonus lavaretus). Søen trafikeres i turistsæsonen af Femund II med anløb i Femundsenden (syd), Buvika, Elgå, Revlingen, Jonasvollen, Haugen, Femundshytta, Røa og Sørvika (nord). Der er busforbindelse mellem Sørvika og Røros. Der er også busforbindelse mellem Femundsenden og Trysil.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Femunden på snl.no