Feng Shui

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Feng Shui - Vind Vand.
De ni Luo Shu tal.

Fengshui 風水, udtales fång schwæi og betyder vind og vand. Feng shui er en filosofisk teori om indretning og arkitektur der har det formål at skabe et harmonisk samspil mellem mennesker og deres omgivelser. En del af teorierne der anvendes i Feng Shui hævdes at være op til to tusinde år gamle, men i ældre tid var Feng shui hovedsageligt en måde at placere grave på, så forfædrenes kraft (qi) blev bevaret på stedet nær familiens hjemsted. Udøvere af Fengshui mener, at det har en positiv indvirkning på sundhed, velstand og personlige forhold.

Princippet i Fengshui er, at man skal leve i harmoni med sine omgivelser. Man bliver påvirket af omgivelsernes og universets energier, og disse kan enten være gavnlige eller skadelige. Ved hjælp af Fengshui kan man indrette sin tilværelse, så energierne har en positiv indflydelse på ens tilværelse.

Der eksisterer mange retninger inden for Fengshui, men disse kan principielt opdeles i to skoler, nemlig en asiatisk og en vestlig. Den første er baseret på traditionel kinesisk filosofi og levevis. Den vestlige Feng Shui er en fusion af moderne vestlige ideer om arkitektur og traditionel Fengshui.

Fengshui er ikke en ensartet kunstart eller filosofi med klare rødder tilbage i historien, men er snarere en individuelt præget blanding af Kinas traditionelle kosmologi og filosofi. Men det er også praktisk familieindretning i de meget almindelige kinesiske storfamilier, der var indrettet efter et særdeles kompliceret system, der skulle tage højde for alle familiemedlemmers status i hierarkiet. Traditionel kinesisk kunst kaldes "Shan Shui" der betyder bjerg-vand, og landskaberne i denne tradition har tydeligvis også været inspiration for især Fengshuibaseret haveindretning.

Fengshuikonsulenter tager generelt sagt symboler og principper i brug der vedrører den kinesiske opfattelse af qi, der er betegnelsen for universel energi, men også kinesisk astrologi, taoisme og korrelativ kosmologi. Kineserne har traditionelt anvendt disse principper til at beskrive sammenhængen i alle verdens ting som en helhed, jorden som et mikrokosmos af universets makrokosmos. Redskaberne kan omfatte: Yin og Yang, De fem faser, Luopan "kompasset", de ni Luo Shu tal, De Otte trigrammer, I Ching, Stjernebilleder og den traditionelle kinesiske bondekalender.

En af de kostbareste bygninger i Hong Kong, et lejlighedskompleks på en bjergside, er indrettet med et stort hul midt i komplekset, så bjergets drage kan passere uhindret (se link nedenfor). Man kan anse dette for en ret vellykket kunsterisk ide, men der er andre eksempler på at overtro har kostet store summer. Således fik en bankdirektør for en af Hong Kongs største banker en lang fængselsdom for at have misbrugt en sum på ca. 350 millioner danske kroner af betroede midler til at flytte bankens hovedsæde, så den lå i overenstemmelse med en kendt Fengshuikonsulents råd. Faktisk er næsten ingen større bygninger i Hong Kong anlagt uden at konsultere en Fengshuimester.

Der findes en stor mængde populær litteratur om Fengshui, men der er dog næsten ingen af disse der er akademisk-historisk baserede. Fengshui er i dag en fællesbetegnelse for en fusion af østlig og vestlig filosofisk baseret indretningsarkitektur i både haver og huse, og er snarere end at være en traditionel kinesisk indretningsfilosofi, en kinesisk inspireret kunstart under konstant forandring og fornyelse.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]