Flygel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Steinway-flygel.

Et flygel er et klaver, der er opbygget i form af en retvinklet trekant. Tangenterne, strengene og resonansbunden er parallelle i det vandrette plan.

På et opretstående klaver slår hamrene ind på strengene forfra, og de dæmpere, der skal stoppe strengenes vibrationer, når tangenterne slippes, bevæger sig ligeledes ind forfra – lige under hamrene. På et flygel bevæger dæmperne sig ned ovenfra, og hamrene slår op nedefra ud for dæmperne. Dette gør, at tyngdekraften mere effektivt kan hjælpe til med at trække hamrene ned igen, når tangenten slippes. Endvidere er vippearmen på flygeltangenter længere end på opretstående klaverer. Disse to forhold gør, at man på et flygel har et meget mere præcist anslag end på et opretstående klaver, og man vil kunne repetere toner hurtigere. Til koncertbrug er flyglet derfor enerådende.

Et stueflygel er typisk ca. 180 cm langt, og dets dybeste strenge er af nogenlunde samme længde som på et opretstående klaver. Et koncertflygels længde er mellem ca. 240 cm og ca. 300 cm, og da basstrengene derfor kan være længere end på et opretstående klaver, opnår de dybe toner en kraftigere og fyldigere klang.

Det amerikanske og tyske flygel- og klaverfirma Steinway & Sons er i almindelighed anerkendt som producent af verdens fineste håndlavede[1] flygler.[2][3]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
  1. ^ "Instrumental Royalty", Listen: Life with Classical Music, forår 2010.
  2. ^ "The Keys to Success", adjungeret professor David Liebeskind, New York University – Leonard N. Stern School of Business, efterår/vinter 2003.
  3. ^ Giordano, Sr., Nicholas J.: Physics of the Piano, Oxford University Press, 2010, ISBN 978-0-19-954602-2, side 137.