Fnat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Fnat

Fnat (Scabies) er en smitsom parasitisk hudsygdom fremkaldt af fnatmiden Sarcoptes scabiei. Fnat var tidligere indberetningspligtig.[1] Infektionen kræver behandling, og hvis den ikke behandles, kan den udvikle sig til eksem eller andre kroniske hudsygdomme.

De befrugtede hunmider gnaver sig ind i huden og danner små gange. I disse gange lægges æg, hvorefter hunmiden dør. Der går cirka 3-10 dage fra æggene er lagt til de er udklækkede, og en ny generation af fnatmider bliver i stand til at formere sig. Indikation af smitte (røde mærker og kløe) opstår i løbet af 2-4 uger hos førstegangssmittede. Har man tidligere været smittet vil symptomerne som regel vise sig efter et par dage.

Behandling foretages almindeligvis udvortes med 5% Permethrin creme (Nix Creme) som fås i håndkøb på apoteket. Andre behandlingsformer forefindes. For det meste varer en behandling 1 uge da man smører sig helt ind i Nix-cremen 2 gange (på voksne behøves ikke hovedet, da miderne kun sidder i løs hud, som i anus og knæhaserne). Selvom man har brugt cremen 2 gange grundigt, vil der kunne forekomme mén i længere tid, grundet det at huden er blevet så tør af midernes færden og selve cremen, plus det at din krop først udskifter huden i løbet af 1-2 måneder.

Fnat er udbredt over hele verden og i alle samfundslag, og det er kun en skrøne at den kun kan overføres under seksuel kontakt.

Fnat hos visse dyr kaldes skab.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Scabies", Ugeskrift for læger, nr. 21, 2002