Fosen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kart over Fosenhalvøen, klik for forstørrelse
Åfjord i Fosen

Fosen er et landskab i Nord- og Sør-Trøndelag. Begrebet Fosen har gennem tiderne og med forskellige formål omfattet flere kommuner.

Naturgeografisk[redigér | redigér wikikode]

Halvøen Fosen ligger på kysten af Trøndelag, nord for Trondheimsfjorden. Den danner en naturlig afgrænset enhed med Frohavet i vest, Trondheimsfjorden i syd og øst, Namdalseid i nordøst og Namsfjorden i nord.

Højeste punkt er Finnvollheia (samisk Raassje) (675 moh.) Toppunktet markerer grænsen mellem kommunerne Åfjord og Namdalseid.

Administrative inddelinger[redigér | redigér wikikode]

Fosen fogderi (fogderiene blev afskaffet i 1894) og omfattede disse nuværende kommuner, alle i Sør-Trøndelag:

(syd/vest for Trondheimsfjorden)

(udgør sørtrønder-delen af Fosenhalvøen)

Fogeden havde sæde på Brekstad i Ørland.

Fosen regionråd er et samarbejdsorgan mellem kommunerne Rissa, Ørland, Bjugn, Åfjord, Roan og Osen i Sør-Trøndelag og Leksvik og Mosvik i Nord-Trøndelag. Tidligere deltog også Verran i Nord-Trøndelag i samarbejdet. Rådets sekretariat ligger i Åfjord.

Fosen tingret under Frostating lagmandsret dækker kommunerne Hitra, Frøya, Rissa, Ørland, Bjugn, Åfjord, Roan og Osen, alle i Sør-Trøndelag. Tingretten har sæde på Brekstad i Ørland.

Fosen provsti i Nidaros bispedømme omfatter prestegjeldene Stadsbygd, Ørland, Bjugn, Åfjord og Bjørnør i Sør-Trøndelag og Leksvik i Nord-Trøndelag. Stadsbygd prestegjeld omfatter Rissa kommune, Bjørnør prestegjeld omfatter Roan og Osen kommuner. Forøvrigt svarer prestegjeldene til kommunerne med samme navn. Provsten har sæde i Stadsbygd.

Andet[redigér | redigér wikikode]

  • [Fosen Historielag http://www.fosen-historielag.no/] (stiftet 1947) dækker samme område som fogderiet og udgiver Årbok for Fosen.
  • Avisen Fosna-Folket dækker kommunerne Rissa, Ørland, Bjugn, Åfjord, Roan, Osen og Leksvik.
  • Fosen videregående skole ligger i Botngård i Bjugn.
  • Fosen trafikklag driver bus- og bådruter i Fosen. Kontorerne befinder sig i Trondheim. Selskabet har et datterselskab, Bastø Fosen AS, som driver færgen mellem Moss og Horten i den ydre del af Oslofjorden.
  • Fosen Folkehøjskole ligger i Rissa.
  • Nord-Fosen er et upræcist begreb, som har haft forskellige betydninger gennem tidene. Tidligere brugt om Fosenhalvøen i modsætning til fogderiets kommuner syd for Trondheimsfjorden. I dag bruges begrebet i forskellige sammenhænge om kommunerne Åfjord, Roan og Osen, for eksempel Nord-Fosen kulturskole som drives af de tre kommuner i samarbejde.
  • Begrebet Sør-Fosen bruges lidt, men hvor det bruges, omfatter det alle eller nogle af de fem kommuner syd for Trondheimsfjorden: Agdenes, Snillfjord, Hemne, Hitra og Frøya.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 63°43′N 10°15′Ø / 63.72°N 10.25°Ø / 63.72; 10.25