Spring til indhold

Fosen

Koordinater: 63°43′N 10°15′Ø / 63.72°N 10.25°Ø / 63.72; 10.25
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kort over Fosenhalvøen nord for Trondheim. Klik for forstørrelse.
Åfjord på Fosen.

Fosen er et område i Trøndelag fylke i Norge. Gennem tiderne har Fosen haft forskellige afgrænsninger og har omfattet flere kommuner.

Naturgeografisk[redigér | rediger kildetekst]

Halvøen Fosen ligger i Trøndelag, nord for Trondheimsfjorden og danner en naturlig afgrænset enhed med Frohavet i vest, Trondheimsfjorden i syd og øst, Namdalseid i nordøst og Namsfjorden i nord.

Højeste punkt er Finnvollheia (samisk Raassje) (675 meter over havet). Toppunktet markerer grænsen mellem kommunerne Åfjord og Namdalseid.

Administrative inddelinger[redigér | rediger kildetekst]

Fosen fogderi (fogderiene blev afskaffet i 1894) omfattede følgende nuværende kommuner, alle i Sør-Trøndelag:

(syd/vest for Trondheimsfjorden)

(udgør sørtrønder-delen af Fosenhalvøen)

Fogeden havde sæde på Brekstad i Ørland.

Fosen regionråd er et samarbejdsorgan mellem kommunerne Rissa, Ørland, Bjugn, Åfjord, Roan og Osen i det tidligere Sør-Trøndelag og Leksvik og Mosvik i det tidligere Nord-Trøndelag fylke (nu samlet i Trøndelag) i Norge. Tidligere deltog også Verran i Nord-Trøndelag i samarbejdet. Rådets sekretariat ligger i Åfjord.

Fosen tingret under Frostating lagmandsret dækker kommunerne Hitra, Frøya, Rissa, Ørland, Bjugn, Åfjord, Roan og Osen, alle i Sør-Trøndelag. Tingretten har sæde på Brekstad i Ørland.

Fosen provsti i Nidaros bispedømme omfatter prestegjeldene Stadsbygd, Ørland, Bjugn, Åfjord og Bjørnør i Sør-Trøndelag og Leksvik i Nord-Trøndelag. Stadsbygd prestegjeld omfatter Rissa kommune. Bjørnør prestegjeld omfatter Roan og Osen kommuner. Prestegjeldene svarer til kommunerne med samme navn. Provsten har sæde i Stadsbygd.

Andet[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

63°43′N 10°15′Ø / 63.72°N 10.25°Ø / 63.72; 10.25