FreeBSD

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 22. nov. 2013, 22:00 af Asbjornit (diskussion | bidrag) Asbjornit (diskussion | bidrag) (→‎PC-BSD: Systemet er robust mod virus og crackere (ikke hackere, det er laver af hackere))
FreeBSD
Del af BSD-familien
FreeBSD GNOME 2.20
Seneste udgave 9.1  (31. december 2012)
Kernetype Monolitisk kerne
Licens BSD-licens
Websted FreeBSD.org

FreeBSD er et computerstyresystem i UNIX-familien. Det nedstammer fra AT&T UNIX via Berkeley Software Distribution (BSD) gennem 386BSD og 4.4BSD operativsystemer. Det kører på Intel x86-familie (IA-32) IBM PC-kompatible computere, DEC Alpha, Sun UltraSPARC, IA-64, AMD64, PowerPC, ARM og NEC PC-9801 arkitekturer sammen med Microsofts Xbox. Støtte til MIPS arkitekturer er tilgængelig i 8-CURRENT som ikke er blevet frigivet endnu.

Det er ikke en klon af UNIX, men virker som UNIX, med UNIX-kompatible API'er. Flere systemer der bruger FreeBSD er opført i Netcrafts liste af 50 webservere med den længste oppetid. En lang oppetid angiver at der ingen nødvendige kerneopdateringer er, da installation af en ny kerne kræver en genstart, hvilket ville nulstille oppetiden på systemet.

FreeBSD er udviklet som et komplet styresystem. Kernen, drivere og alle de almindelige brugerprogrammer, såsom unix-shell, er holdt i det samme CVS-træ og kommer som en enhed. Dette adskiller FreeBSD fra Linux-distributionerne, hvor kernen og applikationer udvikles separat og kommer pakket hver for sig.

Grundsystem

Selve FreeBSD består af et antal afgrænsede dele:

  • Kernen
  • libc
  • Grundlæggende unix brugerprogrammer, herunder:
    • Kommandolinieklienter til de grundlæggende internetprotokoller. (dig, whois mv.)
    • Bourne shell kompatibel shell (ash) og C shell kompatibel shell (tcsh)
    • Arkiveringsværktøjer (tar, gzip mv.)
    • C-oversætter (gcc)
  • Nogle grundlæggende internetservere, herunder:
    • ntpd – Internettidsserver
    • sendmail – En smtp-mailserver
    • bind – En DNS-server
    • syslogd – En logserver
    • ftpd – En ftp-server
    • inetd – Internet-superserver
    • sshd – En secure shell server
    • pf – Packet Filter, en firewall-implementering oprindeligt lavet til OpenBSD

Disse programmer gør at FreeBSD-maskine uden tredjepartsprogrammer typisk kan varetage de mest grundlæggende roller som en netværksserver. Dette kan være roller som ftp-server, DNS-server eller mail-relæ for en internetudbyder.

Ekstraprogrammer

En normal "ren" FreeBSD installation er dog så trimmet at den kun kan bruges til de mest almindelige serveropgaver. Bruger man FreeBSD som et dekstop-miljø eller som webserver, skal man installere tredjepartsprogrammer på systemet. Dette er gjort lidt anderledes end under Linux. I FreeBSD tages det med open source og kildekode meget bogstaveligt. Systemet har således en "ports-mappe" i /usr/ports der tillader at man henter og oversætter sin kildekode direkte til et program på maskinen. Det er dog også muligt at installere binære pakker ved hjælp af programmet pkg add.

Brugergrænseflade

Bruger man FreeBSD som desktop-system vil det have samme programudvalg som Linux, det vil sige Xorg med KDE, Gnome, Xfce eller anden window manager. Som bruger vil man derfor ikke umiddelbart kunne kende forskel på et Linux- og FreeBSD-system.

Licens

FreeBSD udgives under en BSD-licens, der tillader at alle frit kan kopiere og distribuere systemet som de ønsker det, men man ikke må fjerne ophavsretsmeddelelsen.

Se BSD for at få oplysninger om det system, som FreeBSD blev lavet ud fra.

Afledte styresystemer

Selvom FreeBSD i sig selv er et generisk styresystem der kan bruges både som server, desktop og mere specialiserede opgaver, findes der nogle distributioner som er særligt tilrettede bestemte opgaver.

PC-BSD

En afledning af FreeBSD er PC-BSD, som gennem sin grafiske brugergrænseflade tilbyder programpakker (.pbi), der installeres ved et klik med musen. Målet med PC-BSD er at give en enkel brugeroplevelse sammenlignelig med Windows og Ubuntu, men med FreeBSD-systemets stabilitet og sikkerhed. Systemet er robust mod virus og crackere, men tilbyder endnu ikke drivere til al nyere hardware, f.eks. flere trådløse enheder.

DesktopBSD

En FreeBSD-distribution som er sammenlignelig med PC-BSD, men hvor man har bibeholdt brugen af ports og packages.

pfSense

pfSense er en distribution af FreeBSD specielt tilrettet til brug som firewall. pfSense er en minimalistisk installation som betjenes via et webinterface.

Se også

Referencer

Eksterne henvisninger