Funafuti

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Funafuti
Overblik
Land Tuvalu Tuvalu
UN/LOCODE TVFUN Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 6.025 (2012)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 2,40 km²
 - Befolknings­tæthed 2.510 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+12 Rediger på Wikidata
Oversigtskort
Et satelitbillede af Funafuti

Funafuti er en koralatol i østaten Tuvalu og regnes for at være landets hovedstad. Regeringen hører hjemme i VaiakuFongafale. Ved folketællingen i 2002 var indbyggertallet 4.492, hvilket gjorde Funafuti til landets folkerigeste atol.

Det er en landstribe, der har en bredde på mellem 20 og 400 meter, der omringer en lagune, der er 18x14 km. Med sine 275 km² er den Tuvalus største lagune. Landarealet for de 33 øer udgør totalt 2,4 km², hvilket er mindre end 1% af atollens samlede areal.

Den mest berømte bygning er kirken. Blandt andre seværdigheder er resterne af en amerikansk fly, der styrtede ned på Funafuti under 2. verdenskrig, da amerikanske styrker brugte rullebanen på Funafuti under forsvaret af Gilbertøerne og Marshalløerne. USA gjorde krav på Funafuti en gang i 1800-tallet, indtil man indgik en venskabsaftale i 1979, der trådte i kraft i 1983.

Den største ø er Fongafale, hvor der findes fire byer. En af disse er Vaiaku, hvor landets regering og parlamentet "Fake I Fono" hører hjemme. Fongafale og Vaiaku omtales nogen gange som landets hovedstad, men officielt er hele atollen landets hovedstad.[2]

Atollen har også en international lufthavn, Funafuti International Airport.

Byer på Funafuti[redigér | rediger kildetekst]

Byene på atollens øer med indbyggertal per 2002:

Centrale Funafuti[redigér | rediger kildetekst]

Øvrige Funafuti[redigér | rediger kildetekst]

Inkluderer halvøen Tengako mod nord

Funafala[redigér | rediger kildetekst]

Amatuku[redigér | rediger kildetekst]

Funafuti naturbeskyttelsesområde[redigér | rediger kildetekst]

I juni 1996 blev der oprettet et naturbeskyttelsesområde langs revets vestre kant. Det består af seks øer og arealet opgivet til 33 km², der svarer til 20% af Funafutis areal. Det samlede areal af de seks øer er 8 hektar (0308 km²)

Øerne, fra nord til syd, med opgivet areal i hektar:

Funafutis øer[redigér | rediger kildetekst]

Det er mindst 33 øer i atollen. Den største er Fongafale, fulgt af Funafala. Mindst tre af øene er beboede: Hovedøen Fongafale i øst, Funafala i syd og Amatuku i nord.

Noter[redigér | rediger kildetekst]