Futsal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Futsal

Futsal er en form for fodbold, som spilles på baner, der har den samme størrelse som håndboldbaner og oftest indendørs.

Navnet ”Futsal” kommer af en sammentrækning af de portugisiske ord "futbol de salão" og spanske "fútbol sala/de salón", der betyder ”indendørs fodbold”.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Futsal blev opfundet i Montevideos gader i 1930'erne og i de efterfølgende årtier bredte spillet sig til resten af Latinamerika og siden hen også til Europa.

I 1989 afholdtes det første verdensmesterskab i FIFA-regi og siden 1992 er verdensmesterskaberne blev afholdt hver fjerde år. Derudover spilles der Futsal i professionelle ligaer forskellige steder i verden, bl.a. i Spanien og Italien.

Ved det første verdensmesterskab i futsal i 1989 deltog Danmark med et landshold, som bl.a. bestod af spillere som Brian Laudrup og Lars Olsen samt havde Richard Møller Nielsen som landstræner.

I 2008 afholdte Dansk Boldspil Union for først gang DM i futsal og i starten af 2012 valgte Dansk Boldspil Union igen at oprette et futsal-landshold.[1] Siden 2008 har futsal været den officielle version af fodbold når DBU har afholdt danmarksmesterskab i indendørs fodbold.

Regler[redigér | redigér wikikode]

Futsal spilles som oftest indendørs med en bane og mål, som har den samme størrelse som i håndbold. Der spilles uden bander og hvis bolden går ud af spil igangsættes spillet med et indspark.

Bolden som bruges i futsal er en speciallavet bold, som ikke er i stand til at hoppe ret meget. Bolden vejer det samme som i almindelig fodbold, men den har en blødere inderbold, der øger kontrollen med bolden.

Et futsalhold består af én målmand og fire markspillere, der spiller to halvlege af 20 minutter.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Pia Schou Nielsen (24. januar 2012). Et nyt landshold ser dagens lys. dbu.dk. Hentet 25. januar 2012.