Georg Forster

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Georg Forster, portræt av J.H.W.Tischbein.

Johann Georg Adam Forster (27. november 1754 ved Danzig12. januar 1794 i Paris) var en tysk forfatter, søn af Johann Reinhold Forster.

Han blev allerede som Dreng varmt interesseret for sin Faders videnskabelige Gerning og ledsagede ham 17 Aar gl som Botaniker paa Gooks anden Opdagelsesrejse. Han levede derpaa nogle Aar i England, var 1778—84 Lærer ved Ridderakademiet i Kassel og blev saa knyttet til en Ign. Virksomhed i Wilna, hvor han ægtede Göttinger-Professoren Heynes Datter Therese. Han vendte dog smart tilbage til Tyskland, blev kurfyrstelig Bibliotekar i Mainz, men sluttede sig til den revolutionære Bevægelse i Byen (»Klubbisterne«) og rejste til Paris for at virke for den venstre Rhinbreds Afstaaelse til Frankrig. Da Mainz imidlertid (1793) var blevet besat af tyske Tropper, blev F. hjemløs og fredløs, da der var sat en Pris paa hans Hoved, og hans Hustru og Børn forlod ham. Han besluttede så at rejse til Indien for at studere østerlandske sprog, da døden bortrev ham.

Forster har udgivet A voyage round the world, 1—2 (London 1777), der i de flg. Aar udkom paa Tysk. Hans Hustru Therese, der senere blev gift med hans Ven Huber, udgav hans »Briefwechsel, nebst Nachrichten von seinem Leben«, l—2 (Leipzig 1829). Hans »Sämtliche Schriften« blev i 9 Bd udg. af hans Datter med en Karakteristik af F. af Gervinus (Leipzig 1843—44). Som Iagttager af Natur- og Folkeliv, som aandfuld Skildrer af landskabelig Skønhed har F. bevaret sin Bet. ogsaa for Nutiden.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.