Gironde (æstuarium)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Luftfoto af Gironde i Frankrig. Floderne Dordogne (til højre) og Garonne (til venstre) løber sammen og danner begyndelsen af flodmundingen (æstuariet). Foto: Chell Hill, 2010

Gironde er en flodmunding, også kaldet et æstuarium, i det sydvestlige Frankrig som begynder hvor floderne Dordogne og Garonne løber sammen umiddelbart nedenfor Bordeaux. Derfra fortsætter flodmundingen i nordvestlig retning til den ender i Biscayabugten i Atlanterhavet. Området dækker omkring 635 km2 og er den største flodmunding i Vesteuropa.

Departementet Gironde i Frankig er opkaldt efter Gironde.

Gironde er omkring 80 km lang og 3–11 km bred. Den er sejlbar for havgående skibe. Der er stærke tidevandsstrømme i Gironde, og stor forsigtighed må udvises ved sejlads med alle fartøjstyper og -størrelser.

Øer i Gironde[redigér | redigér wikikode]

Geografisk placering

I Gironde mellem Pointe de Grave ved havet og Bec d'Ambès er der er række småøer.

Île de Patiras er 200 ha stor og har et fyr til at hjælpe med navigering i området. På øen dyrkes vin og majs.

Île de Sans-Pain og Île de Bouchaud er i dag i praksis én ø på grund af tilslamming af området mellem dem, den kaldes nu Île Nouvelle. Den har et samlet areal på 256 ha, og er ejet af Conservatoire du Littoral og styres af departementet Gironde.

Île Paté er omkring 13 ha og var i 2006 privatejet. Øen har en historisk fæstning som er bygget mellem 1685 og 1693 som led i Vaubans nationale fæstningsprogram. Bygningen er oval, omkring 12 meter høj og havde oprindeligt 30 kanoner. Fort Paté forsvarede sammen med Fort Médoc og fæstningen Blaye Gironde og Bordeaux. Under den franske revolution blev fortet brugt som fængsel for præster.

Île Verte, Île du Nord og Île Cazeau har samlet omkring 800 ha, og gæstes af mange trækfugle.

Île Margaux er 25 ha, og i 2005 var 14 ha afsat vindyrkning. Øen er en del af vindistriktet Médoc.

Billedgalleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 45°35′23″N 1°02′57″V / 45.5897°N 1.0492°V / 45.5897; -1.0492