Gjesing (Esbjerg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
p1
Gjesing
Esbjerg
Overblik
Bydel: Gjesing
Kommune: Esbjerg Kommune
Indbyggertal kommune: 115459 (2022)
Sogn(e): Gjesing Sogn
Oversigtskort
Gjesing ligger i Region Syddanmark
Gjesing
Gjesing
Gjesings beliggenhed

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Gjesing. (Se også artikler, som begynder med Gjesing)

Gjesing er en bydel i Esbjerg, beliggende nord for Esbjerg Centrum.

Stednavnet "Gjesing" kan føres tilbage til 1606, hvor det hed Giessing, og kommer enten af mandsnavnet Gese, eller af dyrenavnet ged. Ved udskiftningen i 1788 fandtes der 16 gårde og 10 huse i bebyggelsen. De 3 var fæstede, og 4 ejedes af Ribe Hospital, medens resten var selvejergårde. Gårdene var samlet i tre bebyggelser, hvoraf de to, en øster- og en vesterby lå på hver sin side af et sidenhen afvandet engdrag. Ved udskiftningen var der kun plads til 15 af landsbyens gårde i Gjesing, hvorfor den sidste måtte flytte til de dengang uopdyrkede hedearealer ved Tarp.

I løbet af 1960'erne begyndte Bryndum sognekommune, derefter Gjesing Sogn og sidenhen Esbjerg Kommune at opkøbe landejendomme i Spangsbjerg-Gjesing området for at udstykke dem, og på den måde styre byudviklingen. I dag er hele området bebygget med parcelhusbebyggelse og boligblokke og de fleste, hvis ikke alle gårdene i den oprindelige landsby er i denne forbindelse efterhånden blevet nedrevet. Den store befolkningstilvækst betød også, at der på få år kom hele tre skoler i området, Gjesing Skole, Vestervangskolen og Blåbjerggårdskolen,[1] hvoraf de to sidstnævnte i dag er lagt sammen i Vitaskolen på Vestervangsskolens lokaler. Den gamle Blåbjerggårdskolen bruges i dag som 10. klassecenter Studie 10, ungdomsskole og integreret vuggestue og børnehave Grøndlandsparken.

I Gjesing ligger også Gjesing Centeret, der i løbet af 2008 blev udvidet og ombygget til Esbjerg Storcenter. I området omkring Krebsestien og Grønlandsparken ved Gjesing Ringvej opføres Sirius Seniorby, som er en kommende bydel i bydelen, der skal stå færdig i foråret 2022.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Petersen, Søren 1967: Træk af Bryndum sogns historie. Esbjerg.
  • Willadsen, Holger 1947: Bryndum – Vester Nebel. Esbjerg.