Glasriget

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Vejskilt, der viser vej til Glasriget

Glasriget (svensk: Glasriket) er et område i Småland i det sydlige Sverige, der omfatter dele af kommunerne Emmaboda, Nybro, Uppvidinge og Lessebo. Her findes 15 større aktive glasværker samt en række mindre studioglashytter og andre dertil relaterede aktiviteter. De svenske glasværkers historie i Småland kan føres tilbage til i hvert fald det 17. århundrede.

Følgende glasværker er aktive (2008):

Shopping i Glasriget
Resultatet af en dags shopping i Glasriget

Flere af glasværkerne indgår i dag i sammenslutninger, eksempelvis Kosta Boda, som er en fusion af glasværkerne i Åfors, Kosta og Boda, hvorfra produktionen sælges under det fælles varemærke Kosta Boda, samtidig med at de enkelte glasværker fortsat opretholder deres egne specifikke produktioner inden for koncernen.

Glasværkerne er blevet en del af den svenske kultur, og eksemplarer af deres produktion findes i mange svenske hjem, genkendelige med de enkelte glasværkers små klistermærke i bunden med glasværkets navn.

Mange af glasværkerne giver mulighed for et kig ind til glaspusterne i glaspustningshallen, og de større glasværker har tilhørende museer, glascentre og specielle faciliteter, hvor besøgende kan få et indblik i de yderst varierede produktioner, de enkelte glasværker arbejder, og har arbejdet, med.

Udover de større glasværker findes en lang række mindre virksomheder inden for glasbranchen, deriblandt:

  • Studioglashytter
  • Glasgravører
  • Glasreparatører
  • Glasmalere
  • Glasdesignere og glasformgivere

I Orrefors findes Riksglasskolan med en bred variation af uddannelsesmuligheder inden for glasfaget, herunder glaspustning, glasformgivning, glasforædling, design, m.m.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]