Glente

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Glenter
Rød glente (Milvus milvus).
Rød glente (Milvus milvus).
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Accipitriformes
Familie Accipitridae (høgefamilien)
Hjælp til læsning af taksobokse

Glenter er rovfugle af høgefamilien der ofte har lange, slanke vinger og en kløftet hale. De er typisk elegante flyvere med langsomme vingeslag og en glidende flugt. Ordet glente er beslægtet med det svenske glinta, der betyder "at glide". Glenter er ikke en taksonomisk enhed, men en del af glenterne tilknyttes ofte underfamilien Milvinae.

I alt kaldes omkring 20 arter over hele verden for glenter. I Danmark er tre arter set: rød glente som er en regelmæssig ynglefugl, sort glente som er en regelmæssig men ret sjælden besøgende, og blå glente som er en ekstremt sjælden besøgende.[1]

Arter[redigér | rediger kildetekst]

Glenter er ikke en taksonomisk enhed og er altså ikke altid nært beslægtede, men tilhører alle høgefamilien. Her er eksempler på de omkring 20 arter, hvor ordet "glente" indgår i det danske navn:

Underfamilier[redigér | rediger kildetekst]

Glenterne er af underfamilien Milvinae, hvis slægter er vist nedenfor. Som følge af undersøgelser af fuglenes DNA, er opfattelsen af deres slægtskab dog ændret. Derfor tilknyttes slægterne nu ofte forskellige andre underfamilier som Buteoninae, der. også omfatter musvåge.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Se Wiktionarys definition på ordet:
  1. ^ "Den danske fugleliste" (PDF). Dansk Ornitologisk Forening. 2014. Hentet 30. juli 2023.