Glimlampe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Glimlampes diagram symbol. Prikken signalerer at røret er gasfyldt.
En General Electric NE-34 glimlampe, produceret omkring 1930.
Graf som viser sammenhængen mellem strøm igennem - og spænding over glimlampe. Mellem punkt A og B udviser glimlampen negativ differentiel modstand ligesom andre gasudladningsrør.

En glimlampe er en miniature gasudladningslampe som typisk indeholder neongas ved et lavt tryk i en lufttæt glaskapsel. Kun i et tyndt område nær elektroderne gløder disse lamper, hvilket adskiller dem fra meget større og lysstærkere neonrør, som anvendes i skilte.

Glimlamper blev og bliver stadig anvendt til kontrollamper (f.eks. i en polsøger), signallamper og ledelys. Ledelys anvendes f.eks. i trappeopgange til at vise hvor lyskontakten er.

Glimlamper var meget almindelige i elektroniske visningsenheder i elektronik i 1970'erne. Det grundlæggende glimlampedesign anvendes i dag i plasmaskærme.

Her er et eksempel på at to glimlamper, som udviser negativ differentiel modstand, kan fungere som en astabil multivibrator. [1]

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Neon Lamp Tricks! Neon Lamp Multivibrator Citat: "...This is an oscillator circuit using two neon lamps, two resistors, and one capacitor..."

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: