Gneisenau

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gneisenau, slagkrydser i den tyske krigsmarine
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Gneisenau (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Gneisenau)

Gneisenau blev bygget i 1936 og var en slagkrydser i den tyske krigsmarine af Scharnhorst-klassen.

Deltog sammen med søsterskibet Scharnhorst i en del operationer, bl.a. et raid i Atlanterhavet og undvigelsen gennem Den Engelske Kanal, Operation Cerberus, februar 1942.

Umiddelbart herefter blev skibet sat ud af spillet af en bombetræffer, mens skibet lå i dok i Kiel. Hele forskibet udbrændte, og krydseren tog ikke længere del i krigen.

Marts 1945 blev skibet sænket og anvendt som blokskib i Gotenhafen/Gdingen, det nuværende Gdynia i Polen.

I Danmark er der på det nu nedlagte Stevnsfortet placeret to pansertårne med hver to 15 cm kanoner stammende fra Gneisenau.

Fortet åbnede 1. juli 2008 som museum.

Kanonerne har tidligere været placeret i et tysk kystbatteriFanø for at forsvare indsejlingen til Esbjerg.

Gneisenaus agterste kanontårne, C-tårnet, blev fragtet til Ørland nord for Trondheim i Norge, hvor de blev placeret i et kystbatteri. Se Austrått fort

C-tårnet blev senere brugt til kystbatteri Trondheim.
Et af to dobbelte pansertårne fra slagskibet Gneisenau. Da skibet blev ophugget i Gdynia, opstilledes kanonerne på Fanø (batteri Grådyb) af den tyske besættelsemagt.
15. cm kanontårnet indvendigt

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

MarineSpire
Denne artikel om sømilitære emner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Militær