Gopher

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Gopher er en protokol, som bruges til kommunikationInternettet ligesom http. På Gopher kan lægges filer og hjemmesider. Gopher var efter introduktionen i 1991 meget populært og udbredt, men i dag bruges den næsten kun af protokollens fans.

Set fra brugerens synspunkt stiller en gopher-server et hierarki af menupunkter til rådighed. Alle servere har en menu med referencer til andre servere, så man kan bevæge sig fra server til server. På nederste niveau i menuerne kan man vælge filer til download eller telnet-forbindelser.

Gopher dækker stort set de samme funktioner som WWW, og protokollen blev fortrængt. En af grundene har været, at gopher kun kunne håndtere tekst og kun tekst i en fast størrelse. Hjemmesider giver mulighed for et mere varieret udseende.

Flere webbrowsere understøtter gopherprotokollen. I Mozilla er det med som standard, i Internet Explorer kan det anskaffes ved at ændre i registreringsdatabasen, og i Konqueror kan det anskaffes ved at installere et plug-in ved navn Kgopher.

En URL til en gopher har formatet gopher://gopher.foo.com/sti/til/menu.

Navnet stammer fra University of Minnesotas maskot, taskerotten (gopher på engelsk), og er et ordspil, fordi et bud også kan kaldes en "gofer" (af "go for X!": "hent X!"), som har samme udtale.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]