Great Western Trail

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Great Western Trail
Designer Alexander Pfister
Illustrator Andreas Resch,[1] Chris Quilliams (anden udgave)[2]
Antal spillere 2–4 (1–4, anden udgave)
Spilletid 75–150 minutter

Great Western Trail er et brætspil designet af Alexander Pfister for to til fire spillere, som blev udgivet i 2017 af Eggertspiele. En nyere udgave blev udgivet i 2021, hvor der også er mulighed for at spille for en enkelt spiller. Spillets gang går ud på, at spillerne transporterer kvæg over lange strækninger. Det er et komplekst og strategisk "Eurogame", løst baseret på amerikansk Wild West-mytologi og det historiske Great Western Cattle Trail.

Spillets ide[redigér | rediger kildetekst]

Spillet byder på en række strategiske valg med det formål at samle sejrspoint, som kan opnås på forskellige måder. Det tager cirka 75 til 150 minutter at spille. Ud over spillepladen har hver spiller et panel, hvor der vises detaljer for de enkelte træk (øverst), forskellige handlemuligheder (venstre), spillerens certifikater (højre) og arbejdere (centrum). Hver spiller trækker en række kvægkort og placerer sine cowboys og togbrikker på startstederne.[3]


Hver omgang følger en spiller en række trin. Først flyttes deres cowboy et antal pladser langs spillepladen, op til det angivne maksimum. Pladsen, som brikken lander på, angiver yderligere handlinger, som spilleren kan tage, såsom at opføre bygninger på vejen, købe eller sælge kvæg, engagere sig i handel eller ansætte mere personale som håndværkere og ingeniører, der kan udvikle jernbanedriften.[3] [4] Hvis spilleren møder farer, tipier eller bestemte bygninger, der ejes af modspillere, skal hun betale et gebyr i mønter. I slutningen af hver omgang trækker spilleren et nyt antal kort fra sin personlige stak.[3]

Detalje fra spillepladen

Spillet skrider frem, efterhånden som spillerne arbejder sig videre langs vejen mod Kansas City. Når de når hertil, udføres fem handlinger: Handelsområderne fyldes op igen, to forsyningsområder fyldes op, kvæget leveres, og til sidst læsses kvæget på tog til forsendelse "længere ind i det vilde vesten". Levering af kvæg udføres ved, at spillerne afleverer de kvægkort, de har på hånden; de modtager mønter af en tilsvarende værdi plus eventuelle certifikater på deres spilleplade, som de kan vælge at bruge. Forsendelse af kvæg kan foretages til enhver by langs banen med en værdi, der ikke er højere end værdien opnået i leveringsfasen. Spillerne tager en brik fra deres bræt og placerer den på det valgte felt. Fjernelse af denne brik fra spillepladen giver dem mulighed for at tage en ny brik i brug.[3]

Analyse af spillet identificerer tre brede strategier, afhængigt af spillernes hovedfokus for at opnå sejrspoint: at indsamle og levere kvæg, tilføje bygninger til brættet eller fremme deres tog- og opgraderingsstationer. Men vellykket spil kræver generelt en vis opmærksomhed indenfor alle tre områder, og hybridstrategier, der kombinerer to af disse tilgange, kan også være succesfulde.

Senere udgaver[redigér | rediger kildetekst]

En ny andenudgave af spillet blev udgivet i 2021. Det indeholdt nyt design og artwork og inkluderer opdaterede spilleplader lavet af to lag for at forhindre komponenter i at glide. Flise- og kortbaggrunde blev opdateret for bedre kontrast for at gøre det lettere at skelne symbolerne, og nogle farver på spillepladen blev gjort lysere. Desuden blev der indført mulighed for at spille spillet solo som et enmandsspil.

Andenudgaven eliminerede også begrebet om indianere som "den usynlige fjende" ved at fjerne tipier som farer, erstatte dem med banditter og tilføje etnisk og køns-mangfoldighed til de arbejdere, der kan ansættes.

Yderligere temaudgaver, baseret på samme spilmekanisme, men med forskellige kunstværker og spilleplade, blev udgivet i 2022 ('Argentina') og 2023 ('New Zealand').[5]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Shelf of Greatness". Board Game Quest. 8. marts 2019. Hentet 18. november 2021.
  2. ^ "Great Western Trail (2016)". BoardGameGeek. Hentet 18. november 2021.
  3. ^ a b c d Plassard, Andrew (28. februar 2017). "Great Western Trail Game Review: Get Along Little Dogies". Meeple Mountain. Hentet 18. november 2021.
  4. ^ Great Western Trail 2nd Edition. Episke eventyr i det vilde vest - strategispil. Beskrivelse på Faraos Cigarers hjemmeside, besøgt 24. december 2023.
  5. ^ Great Western Trail: New Zealand (2023). boardgamegeek.com, besøgt 24. december 2023.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]