Gul hestesko

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Gul Hestesko)
Gå til: navigation, søg
  Gul Hestesko ?
Foto: Harry Berger.
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Fabales (Ærteblomst-ordenen)
Familie: Fabaceae (Ærteblomst-familien
Slægt: Hippocrepis (Hestesko)
Art: H. comosa

Gul Hestesko (Hippocrepis comosa) er en flerårig, urteagtig plante med en krybende til opstigende vækst. Blomsterne dufter behageligt og bestøves af forskellige biarter.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Stænglerne vokser stjerneformet ud fra rodhalsen. De er delvist forveddede ved basis, men ellers lysegrønne til rødlige, hårløse og furede. Bladene sidder spredtstillet, og de er uligefinnede med 4-8 smalt ovale småblade, der har hel rand og en lille, men tydelig spids. Begge bladsider er gråligt lysegrønne.

Blomstringen sker i maj-juli, hvor man finder blomsterne samlet i endestillede, skærmagtige stande med 5-12 blomster. De enkelte blomster er uregelmæssige (ærteblomster) og 5-tallige med gule, brunårede kronblade. Frugterne er bælge, som skilles i hesteskoformede stykker ved modningen.

Rodnettet består af en kraftig, dybtgående pælerod og et vidt udbredt filt af siderødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,05 x 0,30 m (5 x 30 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier (Centraleuropa)
Gul hestesko
L = 7 T = 5 K = 2 F = 3 R = 7 N = 2

Arten er udbredt i det sydlige og centrale Europa. Den er knyttet til lysåbne, varme og tørre voksesteder med lavt næringsindhold og neutral eller basisk reaktion. Derfor findes den ofte som pionerplante i stenbrud, langs vejkanter, på ruderater og i tørre, kalkrige stepper.

Langs skovkanter i det centrale Istrien, Kroatien, findes arten i samfund med bl.a. Hjertegræs, Bakke-Mysike, Bakke-Soløje, Bjerg-Kløver, Blågrøn Star, Cypres-Vortemælk, Dansk Kambunke, Danthonia calycina (en art af Tandbælg), Dianthus sanguineus (en art af Nellike), Dunet Vejbred, Eng-Salvie, Fligetbladet Brunelle, Knoldet Mjødurt, Linum tenuifolium (en art af Hør), Opret Hejre og Øland-Kugleblomst[1]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]