Haapsalu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Haapsalu
Haapsalu Rediger på Wikidata
Haapsalus byvåben
Haapsalu coat of arms.svg
Haapsalu sadamad 2015.jpg
Overblik
Land Estland Estland
Grundlagt 1279 Rediger på Wikidata
Postnr. 90403, 90480, 90501-90510 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) S Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 9.675 (2019)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 11,1 km²
 - Befolkningstæthed 872 pr. km²
Andet
Tidszone EET
UTC+2 Rediger på Wikidata
Oversigtskort

Haapsalu (tysk og svensk: Hapsal) er en by på Estlands vestkyst med 9.675(2019)[1]. I kommunen, som opstod gennem en sammenlægning af gamle Haapsalu med Ridala ved en landsomfattende administrativ reform i Estland 1. november 2017, boede der cirka 13.500 (Ridala cirka 3.500) (1. januar 2018). Kommunen voksede til 263,99 km². Reformen reducerede antallet af kommuner i Estland fra 213 til 79.

Haapsalu er et gammelt bispesæde og er siden, i lighed med Pärnu, blevet kendt som kurby, idet havbunden omkring byen er præget af sort slam, der anvendes til mudderbade.

Byen var det foretrukne kursted for den russiske tsarfamilie og fik i den anledning en jernbaneforbindelse. Den er nu atter nedlagt, men byens stationsbygning rummer det estiske jernbanemuseum.

Haapsalu var indtil 2. verdenskrig et kulturelt centrum for Estlands svenske mindretal, der boede i egnene nord for byen og i Haapsalu bl.a. havde en svensk afdeling af det lokale gymnasium. Befolkningsgruppen mindes endnu i Aibolands Museum, der beskæftiger sig med den svenske kultur.

Haapsalus mest besøgte seværdighed er Bispeborgen, der delvis er en ruin, men også rummer byens største protestantiske kirke, der af navn er domkirke. Domkirken er kendt for sin "hvide dame" (Valge daam), et optisk fænomen. Endvidere findes en estisk-ortodoks kirke.

Byen er herudover præget af lave træhuse og af sin beliggenhed på to lave næs, der omslutter flere mindre vige.

I Haapsalu boede i en stor del af sin barndom den nu svenske illustrator Ilon Wikland, der har doneret mange af sine originale værker til et galleri i byen.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Estlands statistiske kontor, hentet 9. juni 2019 (fra Wikidata).

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]