Haapsalu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Haapsalu
Haapsalu Rediger på Wikidata
Overblik
Land Estland Estland
Amt Läänemaa
Kommune Haapsalu
Grundlagt 1279 Rediger på Wikidata
Postnr. 90403, 90480, 90501-90510 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) S Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 9.812 (2023)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 11,1 km²
 - Befolknings­tæthed 885 pr. km²
Oversigtskort
Dronevideo af Haapsalu 2022

Haapsalu (tysk og svensk: Hapsal) er en by i landskabet Läänemaa i det nordvestlige Estland.

Haapsalu ligger på Estlands vestkyst og har 9.812 (2023)[1] indbyggere. Den er hovedby for amtet Läänemaa og kommunen Haapsalu. Haapsalu er et gammelt bispesæde og er siden, i lighed med Pärnu, blevet kendt som kurby, idet havbunden omkring byen er præget af sort slam, der anvendes til mudderbade. Byen var det foretrukne kursted for den russiske tsarfamilie og fik i den anledning en jernbaneforbindelse. Den er nu atter nedlagt, men byens stationsbygning rummer det estiske jernbanemuseum.

Haapsalu var indtil 2. verdenskrig et kulturelt centrum for Estlands svenske mindretal, der boede i egnene nord for byen og i Haapsalu bl.a. havde en svensk afdeling af det lokale gymnasium. Befolkningsgruppen mindes endnu i Aibolands Museum, der beskæftiger sig med den svenske kultur.

Haapsalus mest besøgte seværdighed er Bispeborgen, der delvis er en ruin, men også rummer byens største protestantiske kirke, der af navn er domkirke. Domkirken er kendt for sin "hvide dame" (Valge daam), et optisk fænomen. Endvidere findes en estisk-ortodoks kirke. Byen er herudover præget af lave træhuse og af sin beliggenhed på to lave næs, der omslutter flere mindre vige.

I Haapsalu boede i en stor del af sin barndom den nu svenske illustrator Ilon Wikland, der har doneret mange af sine originale værker til et galleri i byen.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Statistical Database of Statistics Estonia, hentet 22. juli 2023 (fra Wikidata).

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]