Hans Peter Hansen (forretningsmand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hans Peter Hansen
Født 14. juni 1802 Rediger på Wikidata
Død 17. juli 1880 (78 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Bankier Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hans Peter Hansen (født 14. juni 1802 i København, død 17. juli 1880) var en dansk forretningsmand.

Sammen med P.C. Jersild etablerede han sig 1832 som silke- og klædekræmmer, men forretningen gik lidt efter lidt over til at blive en vekselererforretning, som Hansen, efter at Jersild var trådt ud, fortsatte under navnet H. P. Hansen jun. Hansen var begyndt ganske uden formue, men hans forretning havde så stor fremgang, at han efterhånden blev en særdeles formuende mand, og i adskillige år var hans virksomhed det største og mest ansete vekselererfirma i København. Såvel i børskredse som hos det store publikum nød det en overordentlig stor tillid, og de kapitaler, der blev det betroet, havde et særdeles stort omfang.

Som person var Hansen var afholdt og anset, og 1840-1859 var han borgerrepræsentant. Hans hustru var Ane Sophie f. Lange, datter af hørkræmmer Lange. Han døde 17. juli 1880.

Allerede i hans sidste leveår, da han på grund af alder og sygdom kun tog ringe del i ledelsen af sin forretning, var denne gået en del tilbage på grund af finanskrisen, der startede i 1873.

Da forretningen efter hans død blev videreført af hans yngste søn, Ludvig Vilhelm Hansen (5. juli 1848 – 2. maj 1887), fortsatte tilbagegangen, så at firmaets bo i november 1885 gik konkurs.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.