Harte Skov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Harte Skov er en offentlig skov, ejet af Naturstyrelsen, ved Brødsgårdsvej i Kolding Kommune på ca. 230 hektar som omfatter en række mere eller mindre sammenhængende skovområder på sydøstsiden af Vester Nebel Å.

Skovrejsning[redigér | redigér wikikode]

Harte skov er et resultat af Folketingets beslutning i 1980-erne om at fordoble Danmarks skovareal indenfor én trægeneration, dvs. ca. 80 år. [1] Skovrejsning blev gennemført mellem 1991 og 1993. Inden tilplantningen var området benyttet til landbrug, med græsningsdrift vest og syd for Brødsgård.

Nordvest for skovrejsningsområdet var der trævegetation, på ådalens skrænter og langs med Vester Nebel å. Skovrejsningen skete gennem opkøb af flere gårde, som stadig er bevaret og bruges i området. Herunder Brødsgård, der i dag fungere som Koldings Landbomuseum[2]. Det primære formål med skovrejsningen var at sikre et rekreativt naturtilbud til Kolding kommunes borgere. Sikring af en bæredygtig træproduktion blev også prioriteret.

Harte skov har status som fredskov. De bevarede græsningsoverdrev gør skoven åben og giver den besøgende mange smukke udkig over det stærkt kuperede terræn.

Rekreativ[redigér | redigér wikikode]

Skoven indeholder en række afmærkede stier forbinder skovene, og bålpladser og teltpladser. Herunder en Hjertesti[3]

Der er afmærkede stiruter i skoven, herunder stiruter til rasteplads- og benzintank ved Esbjergmotorvejen

En del af skoven, ved Harte Nord rasteplads fungerer som hundeskov.[4]

Andet[redigér | redigér wikikode]

Jordbunden er en sandet, gruset smeltevandsaflejring, som dog er modeleret en del af isen, så skovrejsningens ”flade arealer” opviser også stedvis ganske megen topografisk variation. Skovrejsningsområdet afgrænses nordpå af Vester Nebel ådal, som skærer sig dybt ned moræneleret. Samtidigt er de nedre skråninger i smeltevandsdalen meget fugtige fordi vand trænger ud og disse nedre skråninger er derfor blandt de mest frodige områder på arealet.[5]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°30′58.14″N 9°23′16.29″Ø / 55.5161500°N 9.3878583°Ø / 55.5161500; 9.3878583

Jan Bruegel d. Ä. 008.jpgDenne artikel om lokaliteten Harte Skov kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.