Harte Skov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Brødsgård

Harte Skov er en offentlig skov, ejet af Naturstyrelsen, ved Brødsgårdsvej i Kolding Kommune på ca. 230 hektar som omfatter en række mere eller mindre sammenhængende skovområder på sydøstsiden af Vester Nebel Å.

Skovrejsning[redigér | rediger kildetekst]

Harte skov er et resultat af Folketingets beslutning i 1980-erne om at fordoble Danmarks skovareal indenfor én trægeneration, dvs. ca. 80 år. [1] Skovrejsning blev gennemført mellem 1991 og 1993. Inden tilplantningen var området benyttet til landbrug, med græsningsdrift vest og syd for Brødsgård.

Nordvest for skovrejsningsområdet var der trævegetation, på ådalens skrænter og langs med Vester Nebel å. Skovrejsningen skete gennem opkøb af flere gårde, som stadig er bevaret og bruges i området. Herunder Brødsgård, der i dag fungere som Koldings Landbomuseum[2]. Det primære formål med skovrejsningen var at sikre et rekreativt naturtilbud til Kolding kommunes borgere. Sikring af en bæredygtig træproduktion blev også prioriteret.

Harte skov har status som fredskov. De bevarede græsningsoverdrev gør skoven åben og giver den besøgende mange smukke udkig over det stærkt kuperede terræn.

Rekreativ[redigér | rediger kildetekst]

Skoven indeholder en række afmærkede stier forbinder skovene, og bålpladser og teltpladser. Herunder en Hjertesti[3]

Der er afmærkede stiruter i skoven, herunder stiruter til rasteplads- og benzintank ved Esbjergmotorvejen

En del af skoven, ved Harte Nord rasteplads fungerer som hundeskov.

Andet[redigér | rediger kildetekst]

Jordbunden er en sandet, gruset smeltevandsaflejring, som dog er modeleret en del af isen, så skovrejsningens ”flade arealer” opviser også stedvis ganske megen topografisk variation. Skovrejsningsområdet afgrænses nordpå af Vester Nebel ådal, som skærer sig dybt ned moræneleret. Samtidigt er de nedre skråninger i smeltevandsdalen meget fugtige fordi vand trænger ud og disse nedre skråninger er derfor blandt de mest frodige områder på arealet.[4]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Harte Skov ved Kolding". Arkiveret fra originalen 28. september 2015. Hentet 27. september 2015.
  2. ^ "Forside". Arkiveret fra originalen 28. september 2015. Hentet 27. september 2015.
  3. ^ Hjertestier
  4. ^ "Arkiveret kopi" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 28. september 2015. Hentet 27. september 2015.

Koordinater: 55°30′58″N 9°23′24″Ø / 55.516°N 9.39°Ø / 55.516; 9.39