Henrik Moltke (journalist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Henrik Moltke
Henrik Moltke.jpg
Fødenavn Henrik Moltke
Født 9. april 1976 (40 år)

Henrik Moltke (født 9. april 1976) er en dansk journalist og dokumentarist.

Journalistik[redigér | redigér wikikode]

Moltke er uddannet M.A. i Journalistik fra Goldsmiths College og har studeret Litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. Moltke arbejder som freelancer for en række danske og internationale medier, herunder New York Times. For Dagbladet Information har han sammen med Sebastian Gjerding, Anton Geist og den amerikanske journalist Laura Poitras afsløret NSA-spionage mod FN's klimakonference 2009 i København[1] og det globale overvågningsprogram RAMPART-A[2] samt britiske GCHQs systematiske spionage mod klimakonferencer[3]. Alle baseret på dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden. Han har leveret freelance-indslag til OrienteringDanmarks Radios P1, og teknologiprogrammet Harddisken, hvor han også har fungeret som vært. Han har desuden bidraget til en række danske og udenlandske magasiner, internetpublikationer og radioprogrammer og arbejdet som talsmand for FN i Centralasien under Afghanistan-krigen.

Som dokumentarist står Moltke bag filmen Good copy, bad copy [4] (med Andreas Johnsen og Ralf Christensen), undervisningsfilmen Dataspor (2008) samt P1-radiodokumentarerne Håbets Pris og Mareridt på College Street. Han har bidraget til Simon Kloses The Pirate Bay Away From Keyboard. I Januar 2015 blev Moltkes radiodokumentar "Hvor Internettet Bor" sendt på DR P1 [5]

Moltke er krediteret under "special thanks" i Snowden-dokumentaren Citizenfour af Laura Poitras.[6] [7] Filmen vandt en Oscar som bedste dokumentarfilm i 2015. Han oplyste under CPH:DOX 2014 at han var ansat af Laura Poitras, og afslørede kort efter, i samarbejde mellem Tyske NDR [8]/WDR [9], Süddeutsche Zeitung [10][11] og britiske Channel Four [12] at teleselskabet Vodafones datterselskab Cable & Wireless havde spillet en central rolle i opbygningen af GCHQ's kabelovervågningsprogram og modtaget millioner af pund for partnerskabet.

Moltke var i august 2015 medforfatter i afsløringen af et årelangt samarbejde mellem det amerikanske teleselskab AT&T og NSA, på forsiden af New York Times [13].

Fri kultur, frit internet[redigér | redigér wikikode]

Moltke stiftede og var i en årrække dansk projektleder for Creative Commons, hvis mål er at gøre flere kreative værker lovligt tilgængelige til deling. Han arbejdede i 2010-2011 som projekteder i Mozilla Foundation og har samarbejdet med Superflex, Trevor Paglen, F.A.T. Lab, og Olafur Eliasson om kunstprojekter.

Moltke var en fremtrædende kritiker af ACTA-traktaten som blev nedstemt i Europaparlamentet og har promoveret fri software og netneutralitet. Han har også siddet i Dansk Journalistforbunds Mediepolitiske Udvalg.

Æresbevisninger[redigér | redigér wikikode]

I 2014 modtog Moltke FUJ-prisen, der gives til fremragende undersøgende journalistik, for en artikelserie skrevet i samarbejde med Anton Geist, Sebastian Gjerding og Laura Poitras, for Dagbladet Information. [14] Juryen begrundede valget således: »Med et banebrydende, internationalt samarbejde, under ekstremt vanskelige sikkerhedsvilkår, og på baggrund af et særdeles kompliceret og utilgængeligt researchmateriale, har de fire journalister formået to ting: Dels at fortælle et dansk publikum om betydningen i Danmark af det efterretningssamarbejde, som Edward Snowden afslørede. Dels at bringe afsløringer for et internationalt publikum om Danmarks rolle i det grænseoverskridende efterretningssamarbejde.« [15]

Moltke var nomineret til Cavling-prisen 2014, sammen med Gjerding, Poitras og Geist. [16]

Henrik Moltke modtog i 2011 New Media Days ærespris “fordi han er en engageret formidler, der går kritisk og vedholdende til mediebranchen. Hans journalistik har ofte fokuseret på teknologi og udvikling" og "sat gang i en kvalificeret debat om forandringen af copyright-lovgivningen" (citat fra festtalen).

Radiodokumentaren Håbets Pris, tilrettelagt i samarbejde med Mette Rose, modtog i 2005 Juryens Pris ved Prix Italia. [17] Han har desuden vundet priser for multimediaprojekter for DR.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]