Hjælp:Bøger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Trykte PediaPress bøger med indhold fra Wikipedia.

Denne side viser dig hvordan du i fire trin kan skabe en bog ud fra artikler fra Wikipedia. Bøgerne kan laves i PDF eller OpenDocument format, eller bestilles som trykte bøger på PediaPress websiden.

Trin for trin guide[redigér | redigér wikikode]

Trin 1: Aktiver "Bogværktøjslinjen" tool[redigér | redigér wikikode]

Fig.1 – Udskriv/eksportér-boksen

Værktøjslinien "Bogværktøjslinjen" kan aktiveres fra "Udskriv/eksportér" boksen i venstre side af browseren i den nedre halvdel (se Fig.1). Klik på "Lav en bog". Værktøjslinien "Bogværktøjslinjen" vil komme op i toppen af din skærm.

Collection Extension - Create a book box.png

Trin 2: Indsamle artikler[redigér | redigér wikikode]

Individuelle sider[redigér | redigér wikikode]

Ved at klikke på "Føj denne side til din bog" vil den aktuelle side blive føjet til din bog. For at tilføje en anden artikel går du simpelthen hen til den artikel og klikker på "Føj denne side til din bog" igen.

En anden fremgangsmåde at tilføje artikler til din bog er at holde musen over et link til en anden artikel. Efter et sekund vil der poppe en lille tekst op der giver mulighed for at tilføje den linkede artikel til din bog.

Colelction Extension - Hover and add.png

Kategorier[redigér | redigér wikikode]

Hvis du går ind på en kategori-side vil "Føj denne side til din bog" skifte til "Tilføj denne kategori til din bog". Klikker du på "Tilføj denne kategori til din bog" vil alle sider i kategorien blive tilføjet til din bog.

Adding categories.png

Hvis du holder musen over et kategori-link (der findes nederst i en artikel) vil der også poppe en lille tekst op der giver mulighed for at tilføje hele kategorien til din bog.

Efter du har valgt de artikler du vil have i din bog kan du klikke på "Foreslå artikler" og du vil blive præsenteret for en liste med artikler der relaterer til de artikler du allerede har valgt. Dette kan hjælpe dig med at skabe en mere komplet bog hvis du løber tør for ideer eller hvis du vil være sikker på du har dækket et emne godt nok.

Trin 3: Gennemgå din bog[redigér | redigér wikikode]

Fig.2 – Vælg en titel

Når du er tilfreds med din bog så klik på "Vis bog" for at komme til næste trin.

Show book.png

Efter du har klikket på "Vis bog" linket, kan du tilføje en titel og undertitel til din bog (se Fig. 2). Du kan også rearrangere artiklerne efter smag og behag ved at klikke og trække i dem (flere detaljer i afnittet Avancerede funktioner længere nede).

Trin 4: Download eller bestil en trykt udgave af din bog[redigér | redigér wikikode]

Fig.3 – Klik for at downloade

Den færdige bog kan downloades eller bestilles som en trykt bog. Du kan downloade bogen, i PDF- eller OpenDocument-format, ved at kilkke på "Download" knappen (se Fig 3). For at bestille bogen som en trykt bog skal du klikke på "Order book from PediaPress" knappen. Flere informationer om trykte bøger kan findes i voes OSS.

Avancerede funktioner[redigér | redigér wikikode]

Ændre rækkefølgen af artikler[redigér | redigér wikikode]

For at ændre rækkefølgen af artikler i din bog flytter du dem simpelthen i listen med overskriften "Din Bog". Det eneste du skal gøre er at holde musen over den sidetitel du vil flytte, og derefter klikke og trække den til den nye placering. Du kan også vælge automatisk at sortere dem alfabetisk.

Gemme og dele din bog med andre[redigér | redigér wikikode]

For at gemme din bog skal du have en registreret konto på Wikipedia (Opret konto). Du kan gemme din bog på "Bog-siden". I "Gem og del din bog" sektionen vælger du en af gemmemulighederne og giv din bog en titel. Den kan derefter gemmes ved at klikke på knappen "Gem bog".

Flere informationer[redigér | redigér wikikode]

Flere informationer om bog-funktionen kan findes på siden "Hjælp til eksperter". Denne side forklarer hvorledes udformning af bøger kan ændres og hvordan man bearbejder gemte bøger.

Trykte bøger fra PediaPress[redigér | redigér wikikode]

Ved at klikke på knappen "Order book from PediaPress", kan du få din bog med wikipedia-artikler trykt som en rigtig bog. Du vil blive overført til PediaPress' hjemmeside. PediaPress er en tysk virksomhed der trykker bøger baseret på wiki-indhold. Flere informationer om de trykte bøger, herunder omkostninger og formatet kan findes på OSS-siden.

I 2007 blev Wikimedia Foundation og PediaPress enige om et langsigtet partnerskab, der stiler efter at forbedre tilgængeligheden af indhold fra Wikipedia og andre wiki-baserede projekter, både på tryk i høj kvalitet, eller som tekstdokumenter i OpenDocument-format.

Se også[redigér | redigér wikikode]