Hjælp:Historik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side er en hjælpeside på den danske Wikipedia.
Siden indeholder basal eller avanceret information om dansk Wikipedia og eventuelt teknisk vejledning. Se oversigten over alle hjælpesider under Hjælp.
Historik-fanen kan findes i toppen af vinduet. På billedet er den markeret med en rød kant.

Historikken (eller sidehistorikken) er en liste over alle redigeringer foretaget på en given side. Sidehistorikken kan findes ved at trykke på historik-fanen øverst i vinduet.[1] Historikken kan bruges til fjernelse af hærværk, og til andre formål, såsom kreditering af sidens forfattere, eller visning af tidligere revisioner.

Frasortering af redigeringer[redigér | rediger kildetekst]

Frasorteringsindstillingerne

I historikken kan man vælge kun at vise redigeringer fra en given måned eller år. I feltet År: skal man skrive året for redigeringerne man vil have vist, og i feltet Måned: skal man ud fra menuen, som kommer frem, vælge en måned.

Man kan vælge at vise alle redigeringerne i et givent år, men ikke redigeringerne i en måned, uden at angive året. Hvis man vælger en måned uden at angive året, vil feltet År: automatisk blive udfyldt med det nuværende år.

Forskelle mellem sideversioner[redigér | rediger kildetekst]

Man kan ved at trykke på (nuværende) eller (forrige) se forskellen mellem henholdsvis den seneste version, og den forrige version af siden. Man kan også sammenligne valgte versioner ved først at trykke på den runde knap ved den ældre version, derefter trykke på den runde knap ved den nyere version, og til sidst trykke på knappen Sammenlign valgte versioner øverst eller nederst på siden.

Visning af gamle sideversioner[redigér | rediger kildetekst]

For at vise en gammel version af siden skal man først finde den i historikken, og derefter trykke på datoen som står ved siden af.

Fjernelse af en version[redigér | rediger kildetekst]

Fjernelse af en given version kan ske ved at trykke på (fjern redigering) til højre for den i historikken. Hvis redigeringen kan fjernes kommer man til et redigeringsvindue, hvor man får vist de ændringer der vil ske, og hvor man skal bekræfte fjernelsen ved at trykke på Gem side, præcis ligesom ved almindelige redigeringer.

I beskrivelsesfeltet får man automatisk udfyldt en beskrivelse, men det kan betrages som hærværk, hvis man fjerner en redigering uden selv at angive en god begrundelse. Fjernelse af hærværk er en undtagelse, og man er velkommen til ikke at beskrive mere end hvad der allerede er blevet udfyldt.

Hvis redigeringen ikke kan fjernes får man vist en advarsel: Ændringen kunne ikke fjernes pga. en redigeringskonflikt. I disse tilfælde er man nødt til at fjerne redigeringen manuelt ved at redigere siden som man plejer.

Man kan også gendanne en specifik sideversion ved at gå ind på den, som det står overfor, og trykke på "redigér" øverst i vinduet. Man får en advarsel om at man redigerer en gammel version, men i dette tilfælde er det meningen, hvorfor man bare kan gå videre til beskrivelsen, for til sidst at gemme ved at trykke på Gem side.

Eksempel på en historik[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Specialsider har ikke sidehistorikker, da de ikke kan redigeres direkte.