Spring til indhold

Hjælp:Oprettelse af portal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side er en hjælpeside på den danske Wikipedia.
Siden indeholder basal eller avanceret information om dansk Wikipedia og eventuelt teknisk vejledning. Se oversigten over alle hjælpesider under Hjælp.

Portaler fungerer ikke til alle slags emner. Portaler bør kun oprettes for brede emner, eller nogle mindre emner som er uddybende behandlet på Wikipedia. Læs også om portaler og retningslinjerne.

Læs gerne hele siden igennem først før du begynder at oprette din portal. Det er en god idé at have lidt øvelse med at rette Wikipedia-artikler, men det er ikke noget ultimativt krav. Andre kan også bagefter hjælpe med at gøre portalen bedre.

Trin til at oprette en ny portal[redigér | rediger kildetekst]

I

Saml en liste over emner og eksisterende artikler om emnet. Find også to-tre personer, som vil være med til at skabe indhold til portalen. Portalen skal jo vedligeholdes, så en enkelt kan ikke sikre dens kvalitet alene.

II

Find på et godt navn til den nye portal. Hvad indhold angår kan du blive inspireret ved at se de andre portaler.

III

Opret portalen ved at skrive navnet efter "Portal:" og tryk Opret portal. Tilret siden, tilføj/fjern sektioner og gem. Du kan oprette sektioner med koden {{Portal:Sektion | titel=Eksempel}}. Læs mere om skabelonerne Portal:Introboks og Portal:Sektion.


Hint til erfarne brugere: Ovenstående boks opretter en side der bygger på indholdet fra Portal:Standardportal.

IV

Hvis du har en sektion med ugens eller månedens artikel, så læs om hvordan du opretter dem længere nede på denne side og følg instruktionerne. Opret derefter forslag til fremtidige artikler.

V

Tilføj indhold til portalens øvrige sektioner ved at klikke på de røde links. Tilføj nogle portalansvarlige, blandt andet dig selv. Disse personer står for at opdatere indholdet i ny og næ.

VI

Lav links til din portal fra relevante kategorier og artikler, se Skabelon:Portal. Indsæt interwiki links til tilsvarende Wikipedia portaler på andre sprog.

VII

Opret en særlig kategori til din portal, hvor alle sider og undersider bliver lagt i – hvis din portal hedder Portal:Teknologi kald den Kategori:Teknologiportal og placér den som underkategori til Kategori:Portaladministration. Tilføj sider med koden <noinclude>[[Kategori:Teknologiportal|{{PAGENAME}}]]</noinclude>.

VIII

Tilføj din nye portal til portalforsiden og tjek at den er i kategorien over portaler. Tillykke, du har nu oprettet din portal!

Hvis du har brug for hjælp på bestemte områder, eller kontakt til folk med interesse for din portals emne, så kig på interesselisten. For generelle spørgsmål gå til Landsbybrønden.

Hvordan opretter jeg en ny sektion?[redigér | rediger kildetekst]

Du indsætter følgende kode et passende sted på din portal:

{{Portal:Sektion
 | titel = Sektionens titel
}}

Bagefter opretter du sektionens indhold ved at klikke på det røde link. Du kan læse mere om brugen af skabelonen Portal:Sektion.

Oprettelse af forsideartikel[redigér | rediger kildetekst]

En forsideartikel er en artikel som bliver vist på din portal en måned eller uge, og derefter skifter til en ny. Det er gerne velskrevne artikler med meget indhold, som bliver nomineret. Når du laver en portal står du selv for at finde og nominere artikler sammen med de andre portalansvarlige. Brug en af nedenstående bokse til at oprette undersiden med artikelforslag – tryk på opret-knappen og gem siden. Denne side er en indgang for dem der nominerer artikler til at blive vist i fremtiden. Den indeholder også et arkiv over viste artikler, som du selv skal holde opdateret. Sørg for at udskifte PORTALNAVN med det din portal hedder.Hint til erfarne brugere: Ovenstående bokse opretter en side der bygger på indholdet fra henholdsvis Portal:Standardportal/Månedens artikel og Portal:Standardportal/Ugens artikel.

For at din artikel bliver vist korrekt skal du have en sektion på din portal med følgende kode:

{{Portal:Sektion
 | titel = Forsideartikel
 | underside = Månedens artikel/{{ucfirst:{{CURRENTMONTHNAME}}}} {{CURRENTYEAR}}
 | rediger = {{FULLPAGENAME}}/Månedens artikel
}}
{{Portal:Sektion
 | titel = Forsideartikel
 | underside = Ugens artikel/Uge {{CURRENTWEEK}}, {{CURRENTYEAR}}
 | rediger = {{FULLPAGENAME}}/Ugens artikel
}}