Humanitær folkeret

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Humanitær folkeret, også kaldet krigsret, er det område indenfor folkeretten, der beskæftiger sig med Geneve Konventionerne og Haag Konventionerne, såvel som hertil efterfølgende traktater, sager og sædvaner i folkeretten. Således beskrives de rettigheder og pligter som krigsførende og neutrale stater har, ligesåvel som også personers rettigheder behandles.

NATO-intervention i Kosovo[redigér | redigér wikikode]

I forbindelse med NATO-interventionen i Kosovo – og efterfølgende interventioner – har man diskuteret begrebet humanitær intervention, og det daværende Dansk Udenrigspolitisk Institut, DUPI, udarbejdede en redegørelse herom, der dannede grundlag for en redegørelse af udenrigsministeren og for en drøftelse i Folketinget.[1][2]

Spørgsmålet er hvad internationale organisationer, enkeltstater og stater i forening kan og må gøre i situationer, hvor de finder at en stat, f.eks. det daværende Jugoslavien, herunder enkeltstaten Serbien – under ledelse af Slobodan Milosevic, begår uacceptable overgreb på civilbefolkningen.

Der var i Folketinget politisk tilslutning til interventionen i Kosovo,[3] men der blev fra visse sider udtrykt stor skepsis både ved hensigtsmæssigheden og legaliteten.

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Humanitær Intervention, Danmarks Udenrigspolitiske Institut
  2. ^ Udenrigsministerens redegørelse af 14. marts 2000 om humanitær intervention til Folketinget
  3. ^ Albanske Studier, 2002, Bjørn Andersen

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]