Hun så et mord

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hun så et mord
Information
Genre Processuel drama,
detektiv tv-serie Rediger på Wikidata
Skabt af Peter S. Fischer Rediger på Wikidata
Medvirkende Cliff Osmond,
George Takei,
Scott Lawrence,
Dakin Matthews,
Daniel Pilon,
David Bradley,
David Groh,
David Clennon,
David Doyle,
Garry Walberg med flere Rediger på Wikidata
Spilletid 45,00 min. Rediger på Wikidata
Originalsprog Engelsk Rediger på Wikidata
Sæsoner og afsnit
Antal sæsoner 12 Rediger på Wikidata
Antal afsnit 264 Rediger på Wikidata
Produktion
Produktionsselskab Universal Television, Corymore Productions Rediger på Wikidata
Location Cabot Cove Rediger på Wikidata
Produktionsland USA Rediger på Wikidata
Producent Angela Lansbury,
Richard Levinson,
Peter S. Fischer Rediger på Wikidata
Produktionsleder Angela Lansbury Rediger på Wikidata
Udsendt
Oprindelig kanal Columbia Broadcasting System Rediger på Wikidata
Musik
Komponist John Addison Rediger på Wikidata
Links
Hun så et mordIMDb (engelsk) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hun så et mord (engelsk originaltitel Murder, She wrote) er en amerikansk krimiserie med Angela Lansbury som krimiforfatteren og amatørdetektiven Jessica Fletcher.

Mellem 1984 og 2003 blev der indspillet 268 afsnit af den amerikanske krimiserie "Hun så et mord". Serien er bl.a. sendt på DR2 og DR1.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Som krimiforfatter er Jessica Fletcher ekspert i mord. Hun ved, hvordan man udtænker den perfekte forbrydelse, og hun bruger sin kunnen til at løse virkelige kriminalgåder.

At Jessica blev detektiv var lidt af en tilfældighed. Den midaldrende pensionerede engelsklærer og enke elskede at læse krimiromaner, og da hun selv debuterede som krimiforfatter, blev hendes bog en øjeblikkelig bestseller. Til trods for berømmelse og velstand forblev Jessica bosiddende i Cabot Cove, en hyggelig kystnær by i Maine (billederne i serien af Cabot Cove blev filmet i Mendocino, Californien), og fastholder hendes forbindelser til alle af hendes gamle venner og lader aldrig hendes succes gå hende til hovedet.

Jessica var blevet berømt, men da hun blev inviteret til kostumebal hos sin forlægger, måtte hun opklare sin første rigtige mordsag. Det skete i seriens allerførste afsnit. Siden blev det altså til yderligere 267 mordmysterier hvor Jessica på en eller anden måde bliver viklet ind i en mordefterforskning. Politiet er næsten altid villig til at arrestere den mest sandsynlige mistænkte, men Jessica føler næsten altid, at de såkaldte "skyldige" må være uskyldige. Omhyggeligt og metodisk ved sammenkædning af indicier og kloge spørgsmål, formår hun altid at fælde den virkelige morder.

Rollen[redigér | rediger kildetekst]

Rollen som Jessica Fletcher gjorde Angela Lansbury vanvittig populær. Serien blev en stor seersucces, og i 12 år i træk blev Lansbury nomineret til en Emmy for sin præstation som den ihærdige detektiv. Det lykkedes hende dog aldrig at vinde den eftertragtede pris, men til gengæld har hun hele fire gange modtaget en Golden Globe for rollen som Jessica. I tidens løb er serien blevet nomineret til i alt 41 Emmy-priser og 16 Golden Globes.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]