Husby Klit

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Husby Klit er en ca. 14 km lang klitrække med op til 24 meter høje klitter ud til Vesterhavet. Den går fra den delvis tørlagte Vest Stadil Fjord mod syd og til i nærheden af Nissum Fjord mod nord. Området ligger i Holstebro og Ringkøbing-Skjern Kommuner.

Husby Klit bestod tidligere af flere rækker af klitter mellem havet og fjorden, men havet har i de senere år nedbrudt kysten, så det har været nødvendigt at bygge et sikringsdige i beton, for at sikre området mod stormfloder. Diget er dækket af sand og tilplantet med marehalm, så det kun er formen der indikerer at det er menneskeskabt. Lige bag selve klitområdet mod nord finder man Husby Klitplantage.

Fredninger[redigér | redigér wikikode]

Bag klitter og dige ligger en række firlængede stråtækte gårde, hvoraf flere er fredede, og en af gårdene, Strandgården er indrettet som egnsmuseum.

Husby Klit er udpeget habitatområde (H197) og Natura 2000 (Natura 2000-område nr. 74 Husby Klit). I området findes to naturfredede arealer. Det drejer sig om et areal ved Vedersø Klit,[1] og et areal længere mod nord, som er fredet på grund af det smukke og uberørte klitlandskab, hvor der er nem adgang til havet. Fredningen mod nord, der omfatter cirka 559 ha, blev gennemført i 1974 i sammenhæng med fredningen af Vest Stadil Fjord.[2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Om fredningen på fredninger.dk
  2. ^ Om fredningen på fredninger.dk
Gnome-dev-camera.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.

Koordinater: 56°12′8.87″N 8°7′45.72″Ø / 56.2024639°N 8.1293667°Ø / 56.2024639; 8.1293667