IPL

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Intense Pulsed Light (IPL) er en metode til at behandle forskellige indikationer med lys fra en xenonplasmalampe. Først og fremmest til at fjerne uønsket hårvækst. Men IPL benyttes efterhånden i stigende grad til at behandle andre indikationer som f.eks.

  • pigmenturegelmæssigheder, som såkaldte gammelmandspletter, solskader, fregner mv.
  • vaskulære indikationer som f.eks. Rosacea, mindre karsprængninger, telangiectases og rødmosset hud.
  • acne

Nyere forsøg viser også lovende resultater med hudforyngelse og cellulitis.

Forskellige bølgelængder bruges til at nå forskellige dybder i huden og dermed til at behandle forskellige problemer.

Hvordan virker IPL så? Når lyset sendes igennem huden opfanges det af chromophorer, dvs. emner der er i stand til at at opfange lys og omdanne det til varme. I huden vil dette være pigment og Oxyhæmoglobin (den iltbærende komponent i blod). Når man ønsker at behandle for uønskede hår, udsendes så den bølgelængde der trænger ned til hårsækken, dels gennem huden og dels gennem pigmentet i hårskaftet, og opvarmer hårsæk og follikel til ca 70 grader celsius, og dermed destruerer den intense varme den hårproducerende papil eller hele hårfolliklen. Nogle forskere mener også at varmen destruerer de små blodårer der leder blodet hen til folliklen og dermed også medvirker til den ønskede terapeutiske virkning. Da varmen ledes gennem pigment, virker IPL-teknikken ikke på lyse hår.

Pulsens længde er kun meget kort, typisk 10 – 20 ms, hvilket oftest kun føles som et lille stik, eller populært sagt som et smæld med en elastik mod huden, efterfulgt af en varm følelse. Dette i modsætning til laser som kan give en del ubehag, samtidig med at lugten af brændt hud forekommer. Jo tykkere ens hår er, jo større vil ubehaget føles, da varmen ledes igennem hårskaftet.

Typiske bivirkninger er rødmen af behandlede områder, måske endda lette forbrændinger. I værste fald kan der opstå hyper- eller hypo-pigmentering. Dette sker dog oftest på personer med hudtype 3-5 på Fitzpatricks hudskala, og ikke skandinaviske personer med hudtype 1 og 2, da de ikke har så meget pigment i huden, der kan absorbere lysenergien.

IPL benyttes i stigende grad i stedet for laser, der med kun én bølgelængde, er et specialiseret værktøj, der kun behandler et problem, hvorimod IPL-maskiner ofte kan behandle flere forskellige hudrelaterede problemer. Typisk er en laser også meget dyrere end en IPL-maskine.

Traditionel IPL udsender en, eller flere, lysimpulser over en periode på 10 – 35 ms. Når strømmen sendes gennem xenon lampen med "free flow" sker det som en bølge der starter lavt, stiger og falder til nul igen. Over hele denne bølge vil spektrummet af forskellige bølgelængder variere. Da man til en type behandling normalt kun bruger et snævert spektrum, f.eks. 500-600 nm, skal man i traditionel 1. og 2. generations IPL, filtrere uønskede bølglængder fra. Dette gøres simpelthen med et håndtag med et filter i. Skal IPL-maskinen kunne udføre flere forskellige typer behandlinger, skal der derfor bruges flere håndtag med hvert sit filter.

Den bølgeformede "free flow release" puls i konventionel 1. og 2. generations IPL har også den uheldige egenskab at i starten og slutningen af pulsen ikke er nok energi til at opnå den terapeutiske virkning og i midten er energien for høj, hvilket dels kan medføre spildt energi og dels beskadige væv der ikke ønskes behandlet.

Free flow energy release, medfører også en del uønsket energi over det nødvendige niveau, og det er derfor nødvendigt at have kølingssystemer, hvilket gør maskinerne store, tunge og pladskrævende.

Nyere 3. generations IPL-maskiner styrer frigivelsen af strømmen, hvilket medfører at energien ikke udsendes som en bølge, men nærmere som en firkantet puls, også kaldet "True Square Pulse", hvilket medfører at energien kan holdes konstant over hele pulsens længde. Samtidig udsender de lyset i et konstant spektrum, hvilket betyder at der ikke behøves filtre til at frafiltrere de unske bølgelængder. Dette medfører at der ikke behøves køling, hvorfor nyere 3. generations IPL-maskiner kan produceres meget mindre, billigere og mindre servicekrævende.

Den konstante firkantede puls betyder også at spektrummet af bølgelængder holdes konstant under hele pulsen. Dette medfører at kun den/de ønskede bølgelængde udsendes og dermed behøves kun et håndtag.

Da IPL-teknikken tilsyneladende kan løse en del medicinske og kosmetiske indikationer, er der nok ingen tvivl om at den vil blive benyttet hyppigere i fremtiden.

IPL hårfjerning fungerer ved at gå ned i hårsækken og stoppe hårets vækst. Men er det farligt eller skadeligt på nogen måde?

IPL teknologien minder meget om laser hårfjerning, men er ikke det samme. Laser hårfjerning er noget stærkere, og arbejder med højintensitets lysbølger. Grundet den lavere intensitet, er der ikke de samme risikoer for hudskade ved brug af IPL produkter. IPL arbejder med mellem 500 and 1,200 nanometers lysintensitet.

IPL er blevet brugt professionelt i mere end 25 år, ingen af undersøgelserne har vist tegn på at IPL er sundhedskadeligt eller farligt.

Det anbefales ikke at IPL hårfjernere bruges tæt på øjnene. Det skarpe lys og den høje intensitet kan være ubehagelig, men ikke skadelig.

Der er der nogle forhåndsregler man skal tage, og ting man skal være opmærksom på. Hvis man har meget mørk hud, kan man ikke bruge IPL hårfjernere. Den naturlige mørke hudfarve skyldes pigmenterne eumelanin. Ved mørk hudfarve kan man ikke behandles med IPL. Det skyldes at lysstrålerne ud over at brænde farven i hårene også vil brænde farven i huden. Dels gør det ondt, dels kan det give brandsår og ar svarende til de behandlede områder. Det er derfor vigtigt at der altid laves en test før hver behandling påbegyndes. På den måde sikrer man sig, at behandlingen tåles.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]