ITP

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Idiopatisk trombocytopenisk purpura (ITP) er en blodsygdom.

Sygdommens navn og virkning[redigér | redigér wikikode]

Idiopatisk betyder, at man ikke kender årsagen til sygdommen, Trombocytopenisk betyder, at man har for få blodplader (trompocytter) i blodet, og Purpura henviser til den lilla-agtige farve, men kan få på huden og på slimhinderne, hvor blødninger er opstået.

Når man har ITP, falder antallet af blodplader i blodet, så der kan opstå blødninger. Årsagen er, at man danner antistoffer imod blodpladerne, så de bliver nedbrudt for hurtigt. Samtidig kan kroppen ikke nå at danne nye blodplader hurtigt nok.

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

ITP rammer både børn og voksne – uanset køn. Sygdommen kan være midlertidig, dvs. man kan have den i en periode på mellem 1 og 6 måneder. I andre tilfælde kan ITP blive kronisk. Betegnelsen kronisk betyder ikke nødvendigvis, at man aldrig slipper af med sygdommen. Det betyder, at den kan vare i flere eller mange år. Sygdommens omstændigheder kan således være forskellige, specielt når man skelner mellem børn og voksne.

De fleste med ITP lever et normalt liv. Blot skal man tage hensyn til sygdommen og følge de nødvendige forholdsregler.

Behandling[redigér | redigér wikikode]

Man kan behandle ITP med binyrebarkhormon og antistoffer, men behandlingen kan ikke helbrede sygdommen. Ved at øge antallet af blodplader, kan behandlingen være med til at mindske risikoen for blødninger.