Instruktionssæt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Ved et instruktionssæt forstås mængden af de maskinkodeinstruktioner, som en given CPU kan udføre. En computers instruktionssæt har betydning for folk, der skriver programmer i assembler eller udvikler compilere. Programmører, der arbejder i et højniveausprog, har sjældent behov for at kende en computers instruktionssæt. Det har dog især tidligere haft relevans ved læsning af et dump.

Instruktionerne i et instruktionssæt kan deles i grupper. F.eks. flytning af data (mellem registre, og mellem lager og register), sammenligninger, aritmetik, hop-instruktioner, skifte- og rotationsinstruktioner (hvor hver bit i et register forskydes eller roteres), input-output, kanalinstruktioner (anvendes på visse maskiner til kommunikation med ydre enheder som f.eks. disk).

Instruktionerne kan deles i almindelige instruktioner, som ethvert program kan udføre, og privilegerede instruktioner, der kun kan udføres, når cpu'en er i en bestemt tilstand, beregnet for rutiner i operativsystemet. Et forsøg på at udføre en privilegeret instruktion fra et almindeligt program, vil føre til, at cpu'en afbryder programmet og i stedet lader en rutine i operativsystemet overtage.