Isle of Arran

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kort over Skotland med Isle of Arran markeret med rødt

Isle of Arran eller Arran (gælisk: Eilean Arainn) er en ø i den skotske fjord Firth of Clyde. Arran ligger i regionen North Ayrshire ca. 100 km vest for Glasgow.

I vikingetiden var øen norsk og mange stednavne har norsk oprindelse. Arran har et areal på 430 km² og et samlet indbyggerantal på 5.058 i 2001. Den vigtigste by er Brodick, hvorfra der er færgeforbindelse til Ardrossan på fastlandet.

Arran betegnes ofte som "Mini Skotland", og på samme måde som det er tilfældet med resten af Skotland er øen delt i to markant forskellige halvdele. Den nordlige halvdel er en bjergrig kombination af høje granit- og basaltbjerge kombineret med konglomerater, sandsten og historiske lavaudtrækninger med Goat Fell på 874 meter som øens højeste top. Al bebyggelse her ligger i kystområderne. Den sydlige halvdel er karakteriseret ved blødere bakker og en del frodigt landbrug og engarealer kombineret med flere småbyer, mindre landsbyer og spredt landlig bebyggelse.

Hovedattraktionen er Brodick Castle (som findes afbildet på en af de skotske pengesedler) med den omkringliggende fantastiske rhododendronpark. Tæt ved slottet ligger Arran Brewery, et populært mini-bryggeri. I den lille by Lochranza på nordkysten findes et relativt nyetableret Arran Destillery, der på trods af at det først blev grundlagt i 1995, allerede har opnået flere nationale og internationale priser for sine produkter.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg

Koordinater: 55°34′39″N 5°14′15″V / 55.5775°N 5.2375°V / 55.5775; -5.2375