JAK Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra J.A.K. Andelskasser)
Spring til navigation Spring til søgning

JAK Danmark (indtil 2013 Landsforeningen J. A. K.) er en forening stiftet af brødrene Frederik og K.E. Kristiansen i 1931 i kølvandet på Depressionen. Formålet med JAK Danmark er at afskaffe renten i Danmark og sikre befolkningens økonomiske frigørelse.

J.A.K. andelskasserne er selvstændige pengeinstitutter under JAK Danmark. Andelskasserne drives ud fra andelshaverkonceptet, og deres primære aktivitet er rentefrie indlån, der giver mulighed for rentefrie udlån – dog skal der betales for den nødvendige administration.

Desuden har JAK Danmark lagt fundamentet til JAK-Sverige.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Landsforeningen J.A.K. har siden starten i 1931 haft til opgave at oplyse om et pengesystem uden renter, samt opbygge praktiske funktioner til fremme af dette mål. Et eksempel på disse praktiske funktioner er J.A.K. andelskasserne.

J.A.K. andelskasserne er en forlængelse af J.A.K. fælleskasserne, der blev oprettet 55 af i perioden 1974-1983. I henhold til lovgivningen, var hver fælleskasse begrænset til at fungere inden for sit eget kirkesogn, og det primære formål var at udbyde rentefrie indlån og tilknyttede udlånsformer.

I forbindelse med gennemførelsen af et EU-direktiv, der blandt andet stillede større krav til pengeinstitutters kapitalgrundlag, fik J.A.K. fælleskasserne mulighed for at blive pengeinstitutter på linje med banker, sparekasser og andelskasser.

Den nye lovgivning medførte både muligheder og krav for J.A.K. fælleskasserne. Blandt andet var de ikke længere begrænset til at operere inden for eget kirkesogn, og de 55 J.A.K. fælleskasser blev til 22 J.A.K. andelskasser. Fusioner og lukninger har betydet, at der i dag er fem J.A.K. andelskasser i Danmark.

Et samarbejde med Folkesparekassen betyder, at J.A.K. andelskasserne kan tilbyde sine andelshavere stort set det samme som normale pengeinstitutter. Hvilke tilbud, den enkelte J.A.K. andelskasse har, afgør den selv.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

JAK Danmarks hjemmeside.