Rente

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Rente er en pris, som knyttes til lån eller udlån af penge.

Når man låner penge ud til en bank ved at sætte dem ind på sin opsparingskonto, får man rente fra banken. Tilsvarende får man rente, hvis man ved f.eks. at købe en obligation låner penge til staten, et realkreditinstitut eller en virksomhed.

Når man låner penge af f.eks. en bank, skal man i stedet betale rente. Renten angives oftest som en procentsats per betalingsperiode eller per år. Rente betales oftest løbende, men kan også tilskrives det lånte beløb, der således vokser.

For virksomheder er renteomkostninger en omkostning før beregning af skat og i resultatopgørelsen før ejernes hævning af udbytte, der ikke indgår i selve resultatet. Renten er normalt uafhængig af virksomhedens øvrige resultat.

I religionen Islam er det hverken tilladt at opkræve rente eller modtage rente, selv om nogen tolker dette som et forbud mod urimeligt høj rente. Dog slipper man i praksis udenom forbuddet mod rente i de muslimske lande ved forskellige tiltag. En i ældre tider benyttet metode var at kreditor (pengeudlåner) købte f.eks. en slave hos debitor (pengelåner). Efter en vis tid købte debitor så slaven tilbage igen for en højere pris end han havde modtaget af kreditor i sin tid, beløbenes difference udgjorde så renten. Også i Mosebøgerne er der et forbud mod renter, hvilket nogle kristne samfund har påpeget gennem tiden.

Nogle mener at rente medfører negative virkninger for samfundet og taler derfor for et rentefrit samfund, for eksempel J.A.K.-bevægelsen.

Fra 1. oktober 2009 kan alle kunder i banker tilmelde sig en ordning, som betyder, at de får direkte besked om renteændring på deres lån. Er man netbankkunde får man automatisk oplysningen. [1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. http://www.finansraadet.dk/danish/menu/Nyheder_og_presse/KAPITAL+NYT/KAPITAL+NYT+nr.+6+2009/Rente%C3%A6ndringer+p%C3%A5+mail+og+sms/