James River (Virginia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
James
Jamesrivermap.png
Kort over det område, som afvandes af James floden
Overblik
Land USARediger på Wikidata
Geografi
Udspring Vestlige Virginia
Udmunding Chesapeake Bay
- højde
0 m.o.h.
Fysiske kendetegn
Længde 660 km km
Afvandingsareal 27.019 km² km²
Afvandings­område Virginia USA

James er en flod i Virginia i USA. Den er 660 km lang, og afvander 27.019 km². Et område hvor der bor ca. 2,5 mio. mennesker (2000).

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Floden James har sit udspring i Allegheny bjergene, nær Iron Gate hvor Cowpasture River og Jackson River løber sammen. På sin vej passerer den Virginias hovedstad Richmond og har udløb i Chesapeake Bay ved Hampton Roads.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Indianerne kaldte floden for Powhatan River. De engelske kolonister opkaldte den efter den engelske konge James den første, som regerede da de byggede den første permanente koloni i Nordamerika – Jamestown – i 1607 ved flodens bredder.

Den øvre del af floden blev udforsket af pelshandlere, som blev sendt af sted af Abraham Wood i slutningen af det 17. århundrede.

James River ved Cartersville

Sejlads på floden spillede en vigtig rolle i det tidlige Virginias handelsliv og ved koloniseringen af det indre af landet. Grøntsager fra Piedmont og Great Valley områderne fragtedes ned ad floden til havnen i Richmond gennem flodhavne såsom Lynchburg, Scottsville, Columbia og Buchanan. Nedenfor vandfaldene ved Richmond havde mange plantager deres egne anlægsbroer og der var også havne og i nogle tilfælde jernbane i Warwick, Bermuda Hundred, City Point, Claremont, Scotland, Smithfield og Jamestown .

Borgerkrigen[redigér | redigér wikikode]

Under den amerikanske borgerkrig foregik der mange kamphandlinger i området omkring James River. En af Unionens hære fik endda navnet Army of the James. Et blodigt slag i 1864 foregik ved Bermuda Hundred, og krigens sidste slag foregik ved Appamattox, en biflod til James.

James River and Kanawha Canal[redigér | redigér wikikode]

James River blev også benyttet til transport af grønsager fra Ohio dalen. Kanalen mellem James River og Hanawha River blev bygget til denne transport. Inden kanalen var færdig i midten af 1800-årene kom jernbanen imidlertid til som et billigere og hurtigere alternativ. I 1880-erne blev Richmond and Allegheny Railroad lagt langs kanalens østlige træksti. I vore dage bruges denne jernbanelinie fortrinsvis til at transportere kul fra West Virginia til kulkajerne ved Newport News.

Flådens reserve[redigér | redigér wikikode]

En gruppe af spøgelsesflåden

En del af den amerikanske flådes reserve – kendt som spøgelsesflåden – ligger for anker på James River ved Mulberry Island og Fort Eustis nær Newport News.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 36°56′30″N 76°26′37″V / 36.9417°N 76.4436°V / 36.9417; -76.4436