Jan Voss

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jan Voss

Voss jan.png

Personlig information
Født 9. oktober 1936 Rediger på Wikidata
Hamborg Rediger på Wikidata
Nationalitet Tyskland Tysk
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Akademie der Bildenden Künste München Rediger på Wikidata
Medlem af KWY Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, gravør, litograf Rediger på Wikidata
Deltog i Documenta IV Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver École nationale supérieure des Beaux-Arts Rediger på Wikidata
Arbejdssted Gentilly Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jan Voss (født 9. oktober 1936 i Hamborg, Tyskland) er en tysk maler og grafiker, som bor i Paris, Frankrig.

Liv og kunstnerisk produktion[redigér | redigér wikikode]

Jan Voss studerede ved Akademie der Bildenden Künste München i perioden 1956 til 1960. Han har siden 1960 boet i Paris. Fra 1966 til 1967 var han gæstedocent ved Hochschule für bildende Künste i Hamborg. Fra 1987 til 1992 var han professor ved École nationale supérieure des beaux-arts de Paris i Paris. Sin første soloudstilling havde han i 1962 i Galerie Beyer i Mainz.

Grundtemaet i Voss’ maleri er ordenen i et kaos i fortsat. Jan Voss anvender talrige materialer og tekniker i sine arbejder. Han arbejder med farveintensive malerier på lærred og med finere tegninger, der minder om tegneserieagtige humoristiske fortællinger og er rige på detaljer. I 1968 deltog han i den 4. documenta udstilling i Kassel.

Voss laver også træ- og papirrelieffer og akvareller. Alle hans arbejder tegner sig gennem en ophobning af forskellige farve- og formelementer, som griber ind i hinanden og overlapper hinanden og som er indbyrdes forbundne med tegn og linjer. I begyndelsen holdt Voss’ sine værker inden for to dimensioner, men senere, i 1980’erne, begyndte han at arbejde i tre dimensioner ved at smadre, folde og save i sine billeder.

Litteratur og kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Udstillingskatalog til IV. documenta: IV. documenta. Internationale Ausstellung; Katalog: Band 1: (Malerei und Plastik); Band 2: (Graphik/Objekte); Kassel 1968
  • Kimpel, Harald / Stengel, Karin: documenta IV 1968 Internationale Ausstellung – Eine fotografische Rekonstruktion (Schriftenreihe des documenta-Archives); Bremen 2007, ISBN 978-3-86108-524-9

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]