J.F. Hansen (fabrikant)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
J.F. Hansen
Født 25. marts 1799 Rediger på Wikidata
Død 22. december 1873 (74 år) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johan Frederik Hansen (født 25. marts 1799 i København, død 22. december 1873) var en dansk bøssemager, mekanikus og fabrikant.

Hans forældre var bøssemager Jacob Hansen og Ane Marie født Hausmann. Efter en mangelfuld skolegang og uden anden værkstedsundervisning end den, han fik på faderens værksted, blev han 1824 ved dennes død i hans sted bøssemager ved Kongens Regiment, til hvilket han derefter var knyttet under dets vekslende navne (Kronens Regiment, 5. Linjeinfanteribataillon) til 1845. Hans væsentlige betydning ligger imidlertid i hans private virksomhed. Det store mekaniske talent, som han sad inde med, og som han bl.a. viste ved i en meget ung alder at fremstille 2 større ure med slagværk, udviklede han ved selvstudium i matematik, mekanik og sprog og blev efterhånden en søgt mekanikus og maskinbygger. Han byggede bl.a. en savmaskine til en broder, der var snedkermester, og da den 1831 kom i gang, dreves den af en dampmaskine, som han også havde bygget. Da der imidlertid føjedes en høvlemaskine til savmaskinen, byggede han 1833 en ny dampmaskine til den. Også til et par brændevinsbrænderier byggede han små dampmaskiner, og han indtager i det hele en væsentlig plads i Danmarks maskinudvikling.

1840 gik han i kompagni med C.A. Rames, der året før fra Amerika havde hjembragt nogle sømmaskiner. De etablerede ved deres hjælp en sømfabrik her (fra 1853 i RabeshaveChristianshavn), søgte at skaffe den filialer i Tyskland og havde et valseværk til dens brug i Sverige. Efter Rames' død 1869 blev Hansen eneindehaver af fabrikken. 1838 var han medstifter af Industriforeningen.

Han døde 22. december 1873. 25. juli 1830 havde han ægtet Nicoline Christine Svendsen (24. november 1804 – 16. august 1875), datter af skibsfører Rasmus Svendsen og Margrethe f. Brandt.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.